Documentarul „Cazul inginerului Ursu” ajunge în cinematografe din 29 martie. Proiecţie specială şi dezbatere la Cluj

Cazul inginerului Ursu, regizat de Liviu Tofan şi Şerban Georgescu, un documentar zguduitor despre căutarea dreptăţii într-un sistem care i se opune, va fi lansat în cinema din 29 martie.

De peste 30 de ani Andrei Ursu luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său. Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securităţii după ce a denunţat decizia lui Ceauşescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din ’77.

Produs de Kolectiv Film, în co-producţie cu Fundaţia „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociaţia Follow Art şi Societatea Română de Televiziune, documentarul a avut deja o serie de proiecţii speciale în cursul anului 2023, la Cinema Union, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Ţăranului Român şi Grădina cu Filme, precum şi în cadrul unor Festivaluri de Film (TIFF Sibiu şi Oradea, Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov – FFIR, Fălticeni – Centenarul Monica Lovinescu) şi în câteva oraşe de pe traseul Caravanei TIFF. Majoritatea proiecţiilor speciale au fost însoţite de dezbateri la care au participat Andrei Ursu şi cei doi regizori, dar şi alţi invitaţi importanţi (Germina Nagâţ, cercetător la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – CNSAS, istoricul Alexandru Groza de la Muzeul Ororilor Comunismului în România – MOCR, istoricul Cosmin Budeanca, Cristian Ghinea – deputat în Parlamentul României, Ovidiu Şimonca – jurnalist).

Prima proiecţie a documentarului a avut loc cu câteva zile înainte de anunţarea sentinţei definitive de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În ciuda cazului meticulos construit, inculpaţii au fost achitaţi definitiv, iar filmul rămâne singura formă de dreptate şi recunoaştere în cazul dizidentului Gheorghe Ursu.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: