Skip to content
București Știri locale

DOCUMENTE Adevărul despre consolidarea clădirii Colegiului ”Gheorghe Șincai”: Cum s-a ”sucit” conducerea liceului și abuzul de putere al primarului Nicușor Dan

Inquam Photos / George Calin
" "

Tragedia de la Colectiv nu i-a învățat nimic pe ministrul Sorin Cîmpeanu, primarul general Nicușor Dan și nici pe directorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, din București, potrivit cetateanul.

Au ieșit chiar și în stradă și au acuzat că în spatele deciziei administrației locale de a consolida clădirea colegiului Gheorghe Șincai și de a o face sigură împotriva incendiilor se află de fapt interese ascunse.

" "
" "

Mai grav, Nicușor Dan și ministrul educației au pus chiar la îndoială expertiza care arată că imobilul de patrimoniu, a cărui construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II. Despre riscul unui incendiu, posibil oricând în clădirea în care învață peste 1000 de elevi nu au spus un cuvânt. Doar s-au mulțumit ca, într-o acțiune ieftină de imagine, să vină în „pelerinaj” la Șincai, asigurând că nimeni nu se va atinge de clădirea școlii. Cine va plăti în cazul unui dezastru?

Gheorghe Șincai

Director Șincai, în 2015: „… foarte șubred, are instalații electrice vechi și nu are autorizaţie de securitate la incendiu”

Ce nu au spus nici profesorii, nici politicienii care le-au ținut isonul este că tocmai conducerea școlii ceruse oficial în repetate rânduri Primăriei Sectorului 4 să reabiliteze clădirea, culmea, avertizând că tragedia de la Colectiv se poate repeta oricând la Colegiul Șincai.

Gheorghe Șincai

La 11 noiembrie 2015, la doar 10 zile de la incendiul din Colectiv, soldat cu moartea a 64 de persoane, directoarea liceului de la acea vreme, Silvia Mușătoiu, acuza administrația că nu face nimic. Directoarea arăta că imobilul, în care învață peste 1.000 de copii, este foarte șubred, are instalații electrice vechi și nu are autorizaţie de securitate la incendiu, riscând oricând să se repete tragedia de la Colectiv.„Pasarea responsabilităților de securitate la incendiu către unitățile școlare, în condițiile în care Direcția de Învățământ și Tineret Sector 4 este administratorul clădirii, este un act de ignorare a responsabilităților proprii și a pericolelor iminente din activitatea unităților de învățământ. Faptul că alocați bani școlilor pentru a întreprinde diverse acțiuni în locul instituției dvs., responsabilă pentru aceste aspecte, nu vă exonerează de răspundere. Adresele noastre privind starea deteriorată a clădirii C.N. Gh. Șincai (acoperiș, instalație electrică subdimensionată, pod impropriu cu risc de prăbușire, ignifugare etc.) nu au primit nici acum un răspuns din partea instituției dvs. și nici nu s-a întreprins vreun demers de remediere. Cu regretul imens al pierderii a 31 de vieți până în acest moment (în incendiul de la Colectiv n.r.), din motivul pasării responsabilității dintr-o parte în alta și acoperirii oricărei vinovății prin hârtii precum adresa dvs, așteptăm comportamentul instituțional responsabil al Direcției de Învățământ și Tineret Sector 4, implora directoarea Silvia Mușătoiu ajutor din partea Primăriei pentru consolidarea clădirii.

Gheorghe Șincai

Arhitecții proiectului: „Lucrările nu pot fi executate decât cu mutarea elevilor…”

Primăria Sectorului 4 a obținut finanțare și a demarat procedurile pentru reabilitarea clădirii, în vederea obținerii autorizaţiei de securitate la incendiu. După de au fost obținute certificatul de urbanism și toate avizele necesare proiectului de consolidare, primăria a eliberat autorizație de construire și a încheiat un contract cu o asociere formată din trei companii de construcții.

„Se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru amenajări interioare și exterioare în vederea modernizării, reabilitării termice și obținerii autorizației de securitate la incendiu, respectiv autorizație de funționare pentru unitatea de învățământ Colegiul Național Gheorghe Șincai”, se arată în autorizația de construire nr. 501 din 21 septembrie 2020.

Iar pentru siguranța copiilor s-a decis ca, pe perioada executării lucrărilor, activitatea școlii să fie mutată în alte clădiri. Relocarea nu a fost decisă de capul lui de către primarul Daniel Băluță, acuzat acum de jocuri ascunse, ci propusă de arhitecții care s-au ocupat de proiect.

Gheorghe Șincai

„Întrucât lucrările de consolidare prevăzute cuprind un volum iportant, constând în săpături, desfaceri, sprijinir, transport materiale (armătură, beton, etc.), operații care implică respectarea unor măsuri de protecția muncii, aceste lucrări nu pot fi executate decât cu mutarea elevilor și a personalului didactic din colegiu, pentru eliberarea spațiilor de lucru și evitarea producerii unor accidente, avertizau arhitecții de la Bau Stark.

Director Șincai, în 2020: „Asigurăm Sectorul 4 de recunoștința noastră…”

Demararea proiectului de reabilitare a făcut-o pe directoarea Colegiului, care i-a succedat în funcție Silviei Mușătoiu, să mulțumească Primăriei că, în sfârșit, clădirea școlii va fi consolidată.

Urmare a adresei dumneavoastră (….), vă asigurăm de recunoștința noastră pentru grija pe care Sectorul 4 în colaborare cu Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4 în intenția de a reabilita, consolida și moderniza clădirea Colegiului Național Gheorghe Șincai. Vom convoca Consiliul de Administrație al colegiului (n.r. cacofonia nu ne aparține) în cel mai scurt timp posibil pentru a aduce în discuție cele expuse de dumneavoastră”, preciza directoarea Colegiului Șincai, Contesina Maria Rusu, în corespondența cu Primăria Sectorului 4, din august 2020.

Gheorghe Șincai

Numai că, la scurtă vreme, conducerii școlii s-a sucit, considerând că lucrările de consolidare mai pot aștepta.

„În urma discuțiilor purtate, Consiliul de Administrație al Colegiului Național Gheorghe Șincai consideră că nu este momentul potrivit pentru a avea loc aceasrtă relocare, informează sec conducerea liceului.

Gheorghe Șincai

Nicușor Dan s-a substituit, din nou, judecătorilor

Scandalul s-a declanșat în februarie 2020, în plină pandemie, când profesorii au refuzat categoric relocarea activității, punând astfel în pericol elevii. Or, ce perioadă de relocare era mai bună decât acum când cursurile se desfășoară online?

Proaspătul primar general Nicușor Dan a intervenit abuziv, blocând proiectul de reabilitare inițiat de Primăria Sectorului 4. El a emis un act de suspendare a autorizației de construire, invocând motive închipuite.

Puteți citi articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *