Skip to content
Politică

DOCUMENTE Anexe întregi din PNRR, scrise de companii private: ”România riscă să piardă 30 de miliarde de euro și să fie anchetată pentru abuz”

Inquam Photos / Octav Ganea

Anexe întregi ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt redactate de companii private, precum Toshiba, KPMG sau Franklin Templeton Investments, potrivit documentelor intrate în posesia PS News. Din această cauză, România riscă blocarea PNRR și pierderea sumei de 30 de miliarde de euro, susține europarlamentarul Victor Negrescu.

„Cei care trebuie să explice sunt guvernanții. Cum se face că în PNRR avem documente scrise de privați?! Până acum, răspunsul pe care l-am primit din partea guvernanților este că eu nu au citit anexele, aceasta a fost explicația guvernanților când au primit această întrebare din partea presei. În opinia mea, cele evidențiate ridică suspiciuni foarte mari cu privire la corectitudinea modului în care a fost realizat planul. Dacă aceste suspiciuni se vor demonstra există riscul ca planul să fie respins și România să nu primească banii pe care ar trebui să îi primească prin PNRR. Mai mult decât atât, orice posibilă suspiciune poate fi anchetată de către Parchetul European și atunci există riscul să fim prima țară anchetată pentru tentativă de abuz.

Ceea ce vă pot spune este că atunci când am fost la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru că a fost acea discuție între PNL și PSD, la momentul în care ni s-a dat acces la documente ni s-a pus în vedere că ni se va da un ordin de ministru care să ne permită accesul cu caracter temporal la o parte din documente. Mă întreb dacă respectivele firme au avut acces la documente tot ala, pe baza unui ordin de ministru, iar acel ordin de ministru trebuia să fie publicat dacă se întâmpla. Sunt suspiciuni și guvernanții trebuie să spună foarte clar cum s-a întâmplat lucrul acesta și de ce anumite companii au fost preferate față de alte companii care aveau o experiență similară sau chiar mai bună”, spune Negrescu.

Europarlamentarul susține că principalii responsabili de această situație sunt „cei care au trimis fișele, ministerele și întreg Guvernul pentru că ei și-au asumat respectivul document”.

„Responsabili sunt cei care au trimis fișele, evident, ministerele și întreg Guvernul, pentru că ei și-au asumat respectivul document. Este un document emis în numele României la Bruxelles, asumat în ședința de Guvern. Nu există această posibilitate să fie vina doar a unui funcționar, nu, este vina Guvernului pentru că trebuiau să verifice documentele trimise în numele nostru. Ei cred că suntem singura țară care a trimis documente scrise de companii private fără ca acele companii să fie legate de un contract. În mod normal ar fi trebuit să fie legate de un contract sau să fie o procedură de selecție prealabilă transparentă pentru că poate erau concurenți care ar fi putut veni și ei cu soluții similare.

Există acest risc în cazul în care ei nu vin cu clarificări, după cum vedeți, în PNRR la solicitarea Comisiei Europene există un capitol social pe partea acesta de monitorizare, transparență. Ceea ce s-a descoperit acum contravine inclusiv respectivului capitol scris de autoritățile române.

Ideea principală este că există suspiciuni, guvernanții trebuie să le demonstreze și există riscul ca planul să fie blocat și România să nu obțină banii dacă guvernul nu va oferi explicații relevante și adecvate pentru prezența acestor documente”, spune social democratul.

Acesta a explicat care ar fi „colacul de salvare” al României în cazul în care se demonstrează implicarea companiilor private în PNRR.

„În primul rând, România va trebui să retragă documentele, acest lucru ar facilita proiectele respective. Asta este soluția. Dacă România nu poate explica ce caută documentele scrise de privați, fără o procedură transparentă de corectare, că poate unele sunt, dar n-am primit informații în acest sens, atunci România va trebui să retragă documentele și să vină cu alte proiecte în schimbul proiectelor care sunt scoase, asta este soluția în momentul de față pentru a evita acest risc de blocaj”, conchide Victor Negrescu.

2 comentarii la “DOCUMENTE Anexe întregi din PNRR, scrise de companii private: ”România riscă să piardă 30 de miliarde de euro și să fie anchetată pentru abuz”

  1. E plina lumea de papagali. Muulte din anexe sunt elaborate de cetateni straini angajati consilieri la Comisia Europeana. Asa ca ce zise ciolanu e pistol cu apa

  2. Nu-i asa ca nu ai inteles nimic ?
    Bogdan, Daniela, Cosmin si Maria cetateni straini !
    Nu „bre draga” trollule, sunt doar nume de useri pe calculatoarele pe care s-au editat fisierele.
    Invatati, invatati, etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *