Documente interne dezvăluie probleme ascunse la cel mai nou reactor nuclear construit de Rusia

Sursa foto: Unsplash

În timp ce trupele lui Vladimir Putin invadau Ucraina, în februarie anul trecut, creştea alarma specialiştilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului dezvoltat la Astraveţ, în Belarusul vecin, la mică distanţă de graniţa cu Uniunea Europeană, scrie Bloomberg. Inginerii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawaţi, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveţ din Belarus, au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară. Specialiştii au constatat că răşina se infiltra în circuitul primar, ameninţând să blocheze componentele esenţiale, potrivit unor documente interne ale companiei nucleare de stat din Rusia, consultate de Bloomberg.

Barele de control şi ansamblurile de combustibil riscau să fie avariate sau rupte dacă problema persista atunci când atomii de uraniu începeau să fisioneze. În cel mai rău caz, potrivit unor persoane familiarizate cu problema, acumularea aşa-numitei răşini schimbătoare de ioni, care reglează puritatea apei ce curge prin canalele şi conductele centralei, ar putea împiedica controlul reactorului, crescând riscul unei topiri, dacă ceva ar merge prost odată ce acesta ar fi pus în funcţiune.

Astfel, la 25 februarie 2022, Rosatom a scos temporar din funcţiune unitatea sa din nord-vestul Belarusului, proaspăt alimentată cu combustibil, întârziind lansarea acesteia.

Inginerii au declarat că Rosatom a respectat procedurile de siguranţă, întrerupând pornirea fizică a reactorului pentru a investiga problema. Cu toate acestea, problema a provocat întârzieri care au amânat operaţiunile comerciale cu mai mult de un an.

Cauza contaminării cu răşină rămâne incertă şi nu a fost raportată autorităţilor internaţionale de siguranţă, potrivit a trei ingineri nucleari cu cunoştinţe aprofundate despre proiectele reactoarelor ruseşti, care au cerut să nu fie identificaţi. Aceştia au declarat că este important să se afle dacă problema a fost legată de o eroare operaţională sau de proiectarea sistemului, astfel încât să nu se repete în alte locuri în care se construiesc reactoare VVER-1200.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: