Neptun Deep: Bulgaria cere refacerea raportului de impact asupra mediului

Gaze
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Ministerul Mediului din Bulgaria a solicitat refacerea raportului de impact asupra mediului al proiectului de exploatare offshore de gaze naturale Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, exprimându-și oficial îngrijorări cu privire la riscul de poluare a apelor sale teritoriale, precum și a litoralului bulgăresc, relevă date analizate de Profit.ro.

Legislația românească, care o transpune pe cea europeană, precum și Convenția ONU de la Espoo din 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, stipulează că, în situația în care un proiect care urmează să fie realizat pe teritoriul României poate să aibă un efect semnificativ asupra mediului altui stat membru UE, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului din România inițiază consultări cu cea din statul respectiv cu privire la efectele potențiale transfrontaliere ale proiectului și la măsurile avute în vedere pentru a reduce sau a elimina astfel de efecte.

Bulgarii au cerut inițial refacerea raportului de mediu al Neptun Deep în ianuarie 2024 și și-au reiterat solicitarea luna aceasta, după ce răspunsurile la primul set de observații al lor, primite în februarie de la dezvoltatorii proiectului și de la firma care a elaborat raportul, prin intermediul ministerului de resort de la București, nu i-au mulțumit pe deplin. Prima solicitare a Bulgariei poate fi citită aici, iar răspunsurile la aceasta ale părții române – aici.

″(…) informațiile suplimentare remise de partea română nu conțin date concluzive și analize fundamentate care să demonstreze fără echivoc absența riscului la adresa sănătății populației asociat cu impactul factorilor de risc descriși (…). (…) Riscul potențial de sănătate pentru Republica Bulgaria, ca urmare a implementării proiectului, este legat de posibila poluare a apelor teritoriale bulgărești, inclusiv a apelor de scăldat și a litoralului adiacent, cu substanțe chimice din ape reziduale, cu combustibili și uleiuri provenite de la lucrările de construire și de la vasele de transport, cu scurgeri accidentale de la rezervoarele de reactivi de pe platformele de foraj etc. (…)

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: