Skip to content
Politică

Documentul semnat de coaliție aduce ”o schimbare radicală”. Pîrvulescu: USRPLUS poate invoca acest acord pentru a ieși de la guvernare

Inquam Photos / Ilona Andrei
" "

Contactat de PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu susține că noul acord al coaliției de guvernare, care prevede că deciziile politice majore se iau cu acordul partidelor membre, nu a rezolvat criza politică, ci doar a remediat tensiunile din guvern. Politologul este de părere că, în cazul în care premierul va revoca un alt ministru, USRPLUS va putea invoca acest acord pentru a ieși de la guvernare. De altfel, coaliția se va rupe mai devreme de 2024, spune Pîrvulescu, ”pentru că interesele acestor partide sunt diferite”. 

„Actul ăsta este evident. USRPLUS  a făcut un pas înapoi, a fost o negociere, n-au avut în intenție să transmită mai mult decât un avertisment și să încerce să vadă cât de solid este PNL. Au tras concluziile și au impus un document în care este trecută colegialitatea. Ceea ce nu funcționa până acum, pentru că demiterea unui ministru nu este una colegială, este un act de autoritate care utilizează elementele de constituționalitate și de legalitate, dar în realitate este un act de putere dominatoare. 

" "
" "

Este o schimbare radicală, pentru că în acest moment Florin Cîțu știe, și PNL-ul înțelege, că dacă se mai întâmplă o situație de genul demiterii și a unor neînțelegeri, USR va avea motiv să invoce acest acord și să se retragă de la guvernare.

Criza nu s-a rezolvat, poate s-a depășit momentul de tensiune accentuată, dar criza rămâne, pentru că este o criză de încredere și, dincolo de declarații, este o coaliție care funcționează dificil din cauza viziunilor diferite ale partidelor”, spune Pîrvulescu.

De asemenea, analistul susține că acest act adițional reprezintă mai degrabă un avantaj pentru USRPLUS decât pentru premierul Cîțu.

„Pe termen scurt, Cîțu este câștigător, pentru că a dovedit că e puternic. Pe termen mediu, USRPLUS are la îndemână un document suplimentar pentru contracararea PNL. Nimic nu se mai poate face de acum încolo fără a exista o negociere politică, pentru că este o alianță politică”, spune politologul.

Cristian Pîrvulescu amintește că actul adițional nu îi va submina autoritatea premierului.

„Puterea nu este dreptul a pedepsi. Puterea presupune o relație de parteneriat în care trebuie asumate pozițiile, deci din punctul meu de vedere n-a fost decât o clasificare. Unii pot înțelege că este o pierdere pentru primul ministru, dar primul ministru este în funcție, deci nu e o pierdere, este un rezultat tipic de negociere politică în care s-a găsit numitorul comun, și numitorul comun este continuarea guvernării în coaliție, dar în condiții care să fie mai clare pentru că eroarea din USRPLUS a fost că nu a negociat aceste condiții de la început. 

Așa cum spunea Kelemen Hunor la conferința de presă de aseară, aceste condiții erau presupuse, dar era nevoie de mult decât de presupuneri. Nu este un dezastru pentru USRPLUS, fără să fie o victorie, și nu este o victorie absolută a lui Cîțu, dar este o confirmare a poziției sale.

Pentru opinia publică, lucrurile se vor termina cu victoria Cîțu, pentru militantul PNL care va veni la Congres să îl voteze, Cîțu a dovedit că poate să fie prim-ministru. În realitate, este ceva mai complicat decât atât și este evident că nimeni nu își va mai permite o criză în relațiile din coaliție, cel puțin până atunci. Pe de altă parte, toată lumea înțelege că nu e coaliție nelimitată, adică nu e nici măcar până în 2024. Ea se va încheia la un moment dat pentru că interesele acestor partide sunt diferite”, conchide Cristian Pîrvulescu.

PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit marţi seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitate apolitică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţie şi a premierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *