Skip to content
Republica Moldova

DODONGATE LA CHIȘINĂU// INTERVIU Andrei Năstase, mesaj radical: Igor Dodon este deja istorie! Voi curăța întreaga R. Moldova de spioni

Facebook/Andrei Nastase

Într-un interviu pentru PS News, Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) la alegerile prezidențiale din Republica Modova susține că Igor Dodon, actualul președinte al R. Moldova „este cel mai slab și iresponsabil președinte pe care putea să-l aibă Moldova vreodată”. „Are un dublu limbaj diplomatic, este oportunist și populist în egală măsură”, spune acesta.

Andrei Năstase amintește că Platforma Demnitate și Adevăr, partidul pe care îl conduce și din partea căruia candidează la alegerile prezidențiale, a depus un denunț la Procuratura Generală prin care solicită examinarea faptelor apărute în investigația Centrului Dossier și Rise Moldova care a dezvăluit mai multe informații despre legăturile șefului statului cu responsabili din cadrul administrației președintelui rus. „Denunțul penal conține referiri clare la articolele 327, 328 și 337 cu privire la abuzul în serviciu, excesul de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu și trădare de patrie, infracțiuni prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova”, adaugă Năstase.

„Nu va fi deloc convenabil pentru nimeni să asistăm neputincioși la un deznodământ care să presupună câștigarea de către Igor Dodon a unui nou mandat de președinte”, mai spune acesta.

PS News: Investigația Centrului Dossier și Rise Moldova care demonstrează legăturile lui Igor Dodon cu serviciile secrete ruse și modul în care „consultanți politici” ai FSB lucrează din sediul PSRM pentru campania electorală a președintelui, a stârnit o serie de controverse în spațiul public. Dvs cum vedeți acuzațiile care i se aduc actualului șef al statului și candidatul pentru un nou mandat?

Andrei Năstase: Foarte grave! În doar 48 de ore de la apariția acestei investigații jurnalistice, colectivul de juriști ai Platformei Demnitate și Adevăr, partid pe care îl conduc și din partea căruia candidez la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, a finalizat un dosar complet care stă la baza denunțului depus de mine la Procuratura Generală, astăzi 22 octombrie (n.r – ieri), împotriva lui Igor Dodon. Denunțul penal conține referiri clare la articolele 327, 328 și 337 cu privire la abuzul în serviciu, excesul de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu și trădare de patrie, infracțiuni prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova. Personal, de fiecare dată când faptele sau acțiunile lui Igor Dodon au depășit atribuțiile constituționale ale președintelui sau au încălcat legile țării, m-am adresat Procuraturii Generale prin denunțuri repetate. Există în acest moment, în lucru procurorilor, foarte multe dosare pe numele acestui Igor Dodon. După aceste alegeri prezidențiale, când acest domn nu va mai avea imunitate, iar justiția va fi eliberată din strânsoarea regimului său, va trebui să răspundă în fața legii. În comparație cu toți ceilalți actori pro-europeni de pe scena politică de la Chișinău, eu și Platforma DA suntem în război deschis cu acest președinte. Acționăm ferm și în mod constant pentru sancționarea legală si publică a acestuia.

PS News: Ce alte informații credeți că ar putea fi scoase la iveală, dacă vor continua investigațiile în acest caz?

Andrei Năstase: Nu există în acest moment date suplimentare cu privire la acest caz. Jurnaliștii de la RISE au demonstrat că nu le este teamă și au publicat o anchetă foarte bună. Doar ei știu dacă mai au informații în această speță. Cert este însă că în jurul acestui președinte gravitează o serie întreagă de personaje care, în mod cert, dacă ar face obiectul unor investigații suplimentare, ar trebui și ele să facă parte din aceste dosare penale care au ca subiect trădarea de patrie. Instituția prezidențială din Republica Moldova a fost complet decredibilizată de acest președinte, oamenii nu mai au încredere în nici o altă instituție a statului, dar cel mai grav, impunitatea se manifestă cel mai pregnant în ceea ce-l privește pe Igor Dodon. Procuratura Generală pare pur și simplu încremenită și așteaptă parcă deznodământul acestor alegeri prezidențiale. Situația este extrem de delicată, iar potențiala fraudare a alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon devine din ce în ce mai probabilă în actualul context. Astăzi, APCE a comunicat că anulează misiunea de observatori pe care o pregătea pentru alegerile din Republica Moldova, cauza invocată fiind pandemia. Nu știm ce va decide și OSCE, dar este de datoria mea să trag un semnal de alarmă în acest sens. Europa și lumea civilizată nu trebuie să permită fraudarea alegerilor de la 1 noiembrie. Oricum, vreau să se știe și la București și la Bruxelles și oriunde pe acest pământ că noi, cei din Platforma DA, vom apăra voturile oamenilor drepți, cinstiți și curajoși din Republica Moldova. Este dreptul nostru la democrație și avem de gând să nu ni-l pierdem.

PS News: Informațiile din investigația Centrului Dossier și Rise Moldova, fără doar și poate, a stârnit reacții în rândul opiniei publice. Ce ar trebui să înțeleagă moldovenii din tot acest scandal? Care credeți că este pericolul real pentru R. Moldova ca un pion al Rusiei să fie reales în funcția de președintele al statului?

Andrei Năstase: Igor Dodon este cel mai slab și iresponsabil președinte pe care putea să-l aibă Moldova vreodată. Are un dublu limbaj diplomatic, este oportunist și populist în egală măsură. Dar, cel mai grav lucru este că acest Igor Dodon este un om slab, fără principii și extrem de vulnerabil. Majoritatea oamenilor din Republica Moldova știu acest lucru și au înțeles în acești patru ani care au trecut că nimic nu poate fi mai dăunător pentru viitorul nostru decât o altă perioadă de patru cu acest președinte în fruntea țării. Igor Dodon, imediat după ce a primit pe țeavă guvernarea de la fostul guvern pro-european, a aruncat Moldova într-o criză generalizată socială, economică și sanitară. Deciziile acestuia sunt în proporție de 100% electorale, nu au nimic în comun cu agenda oamenilor și parazitează complet întregul nostru ecosistem. Oamenii văd, înțeleg și vor acționa în consecință. Oamenii își doresc un președinte corect, onest, ferm și foarte angajat să ofere Moldovei un parcurs european. Din MOLDOVA DE MÂINE, așa cum se numește proiectul meu prezidențial, Igor Dodon și exponenții regimului oligarhic preluat de la fugarul Vladimir Plahotniuc, nu vor face parte. Iar decizia oamenilor va fi suverană. Vă spun încă de acum că acest Igor Dodon este deja istorie. În ceea ce privește relația lui cu stăpânii săi, am declarat foarte limpede, la intrarea în sediul Procuraturii Generale, când am depus denunțul pe această speță semnalată de RISE, că imediat după ce voi prelua mandatul de președinte, voi curăța întreaga țară de spioni, până la ultimul și nu voi mai permite ca Republica Moldova să fie un poligon experimental pentru astfel de indivizi. Am spus aici, la Chișinău și vă spun și dumneavoastră. În fața Rusiei, Andrei Năstase nu va sta niciodată în genunchi, așa cum a stat, încă de la începutul carierei sale politice, Igor Dodon.

PS News: Considerați că ar trebui ca Igor Dodon să facă un pas în spate, având în vedere acuzațiile care i se aduc?

Andrei Năstase: Igor Dodon nu va face niciodată un pas în spate. A fost un elev foarte „silitor” al vechii școli sovietice unde s-a predat zeci de ani la rând lupta pentru putere, ca formă supremă de parvenire politică. Eu mă bat cu el în fiecare zi, cu fiecare ocazie și muncesc, cum știu eu mai bine, alături de echipa mea, pentru a-l învinge în aceste alegeri. Igor Dodon nu va fi lăsat de stăpânii săi să cedeze puterea în mâinile unui președinte pro-european. Ca atare, așa cum ne-am obișnuit aici, în stânga Prutului, pentru dreptatea, libertatea și bunăstarea noastră trebuie să ne luptăm până la ultima picătură de energie, până la capăt. De la astfel de personaje nu trebuie să avem așteptări, nu putem să ne lăsăm înșelați de ipoteza în care Igor Dodon gândește și raționează asemenea nouă, celor care prețuim democrați, statul de drept, independența justiție, drepturile și libertățile oamenilor. Igor Dodon trebuie bătut în alegeri și trimis în istorie, iar eu sunt singurul care-l poate bate în turul al doilea. Adevărat este că noi toți, cetățenii Republicii Moldova, trebuie să fim mai raționali și mai responsabili ca niciodată. Încă patru ani cu Dodon vor fi un dezastru total. Trebuie să votăm și să folosim adevărata șansă pe care o avem. Da, se poate! Asta le spun sutelor de oameni cu care mă văd zilnic, asta vă spun și dumneavoastră.

PS News: Cum credeți că vor percepe aliații europeni ai Republicii Moldova acuzațiile care planează în jurul actualului șef al statului?

Andrei Năstase: Nu știu! Iar eu, fiind avocat de profesie, înțeleg foarte bine că nu este recomandat să mă ante-pronunț, anticipând abordări care, cel mai probabil, se pregătesc deja în cancelariile europene și în structurile Uniunii Europene. Vom afla cu toții care va fi poziția partenerilor noștri strategici. Important este că toți cei care sprijină democratizarea Republicii Moldova să decripteze corect întregul scenariu și status-ul electoral al acestei etape. Nu va fi deloc convenabil pentru nimeni să asistăm neputincioși la un deznodământ care să presupună câștigarea de către Igor Dodon a unui nou mandat de președinte. Mă repet, dar eu sunt cel care încă de la debutul acestui an am militat pentru identificarea unui candidat comun, pro-european, pentru aceste alegeri, așa încât șansele de victorie în fața lui Igor Dodon să fie maximizate. Nu s-a dorit, așa că matricea acestei campanii este complicată. În orice caz, trebuie să fim responsabili cu toții și să înțelegem că o victorie a lui Igor Dodon păstrează la frontiera de Est a Uniunii Europene un status quo care va crește exponențial costurile de securitate ale României și Uniunii Europene în această regiune. Dar, eu m-am înscris în această cursă ca să câștig în numele și pentru oamenii țării mele, iar acest lucru se va întâmpla. Eu sunt încrezător și mai decis ca niciodată să-l trimit pe Igor Dodon în istorie.

Noi detalii zguduitoare despre obediența lui Dodon față de Rusia

Cariera politică a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost coordonată de așa-numita „subdiviziune moldovenească” de la Kremlin, dezvăluie publicația Rise Moldova, pe baza analizei datelor dintr-un telefon BlackBerry care i-a aparținut lui Dodon și care a intrat în posesia ziariștilor.

Dodon și alți politicieni pro-ruși din Republica Moldova țineau legătura cu această structură a Kremlinlui prin intermediari sau chiar direct. Iar deplasările la Moscova erau la ordinea zilei: doar în 2016 – anul în care a fost ales președinte al Republicii Moldova, Dodon a luat avionul spre capitala rusă de cel puțin 10 ori, potrivit Rise.

DETALII AICI: Noi detalii zguduitoare despre obediența lui Dodon față de Rusia. O anchetă Rise Moldova arată cum era controlat de la Kremlin