Skip to content
Republica Moldova

DODONGATE LA CHIŞINĂU. „Subdiviziunea moldovenească”, informaţii clasificate la Kremlin despre politicienii de top din Republica Moldova

Facebook

Jurnaliştii de la Rise Project Moldova au reuşit să descopere o serie de informaţii pe care Administraţia de la Kremlin l-a îndosariat despre politicienii din Republica Moldova.

Este vorba de „Arhiva lui Cernov” – o scurgere de date din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse. Sursa citată publică în premieră mai multe note operative și rapoarte despre unii dintre actualii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Oamenii de la Kremlin au colectat o parte din informații din surse deschise, iar altele le-au obținut din surse confidențiale din Moldova. Datele analizate au fost folosite pentru crearea a zeci de profiluri detaliate ale politicienilor moldoveni, fiind livrate direct administrației Putin.

Așa-numita „subdiviziune moldovenească” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse, monitorizează frecvent publicațiile jurnaliștilor și bloggerilor moldoveni, canalele populare de Telegram și postările făcute de unii cetățeni moldoveni pe rețelele sociale. Mai mult, angajații din Administrația lui Putin discută și faptele prezentate în investigațiile jurnalistice, inclusiv cele relatate de RISE Moldova„, explică autorul articolului.

În cadrul documentării „Arhivei lui Cernov”, jurnaliştii au observat că Administrația de la Kremlin urmărește și activitatea organizațiilor non-guvernamentale de la Chișinău, în special, cele care beneficiază de finanțare de la diferiți donatori externi. Printre rapoartele operative arhivate, a fost găsită și o referință despre organizația „GenderDoc-M”, cea care apără drepturile comunității LGBT+.

„Subdiviziunea moldovenească” este condusă de rusul Igor Maslov. Potrivit datelor Centrului „Досье”, el este colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine.

„8 iunie (2019 – notă RISE Moldova)– în conformitate cu recomandările lui D. Kozak [reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova – „Досье”] a renunțat la înțelegerile secrete cu V. Plahotniuc și a susținut semnarea de către PSRM și ACUM a unui acord politic de cooperare, formarea de către aceștia a unei majorități parlamentare și a Guvernului”.

„19 iunie – într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossia 24” a relevat importanța promovării unei politici externe echilibrate și „revenirea la un dialog normal cu FR”,

„24 august – sub egida sa la Chișinău au fost desfășurate activități festive cu ocazia aniversării a 75-ea de la eliberarea Moldovei de fascism, a avut o întrevedere cu S. Șoigu sosit într-o vizită neoficială pentru a participa la respectivele evenimente”,

„18 septembrie – la Chișinău, a avut o întrevedere cu D. Patrușev [fiul secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, ministrul agriculturii al FR – „Досье”] în cadrul căreia a salutat reluarea activității CIG [Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse – „Досье”] și semnarea Procesului verbal al ședinței”.

Citeşte articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *