Skip to content
Societate

Dogaru (Militarii Disponibilizaţi): Cerem Guvernului modificarea legislaţiei care asimilează juridic pensia cu ajutorul social

Câteva sute de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) au participat, vineri, în faţa sediului Guvernului, la un miting de protest faţă de situaţia socială în care se află fostele cadre militare disponibilizate şi faţă de modificările legislative succesive despre care susţin că le-au diminuat în mod abuziv pensiile.

Preşedintele SCMD, Mircea Dogaru, a declarat că principalele solicitări sunt modificarea Legii Salarizării, modificarea Legii Pensiilor şi revenirea la Legea Pensiilor Militare. Acesta şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modificările succesive ale legislaţiei pensiilor militarilor, informează agerpres.ro.

Solicităm modificări la Legea Salarizării, care a creat mari discrepanţe nu numai la militari, ci în cadrul aceloraşi structuri, de exemplu la noi (la Ministerul Apărării Naţionale, n.r.) funcţia cea mai mare, de şef al Statului Major al Apărării, este cotată ca indice de salarizare cât un balerin la Opera de Stat, sau cât o secretară de Primărie de oraş mediu, ceea ce înseamnă o bătaie de joc, atât împotriva muncitorilor cât şi împotriva militarilor, prin actuala legislaţie. Suntem de asemenea împotriva legislaţiei la pensii care nu defineşte pensia ca rezultat al unui contract de muncă, încearcă să o asimileze juridic cu ajutorul social, pentru a nu da un drept care este legitim dobândit prin cotizaţii ani de zile, noi am cotizat în propriul nostru sistem, nu la Casa Naţională de Pensii, şi a-l asimila ajutorului social, pe care ţi-l dă statul dacă vrea, cât vrea şi cum vrea”, a afirmat preşedintele SCMD.

Acesta s-a plâns că luarea în calcul de către Guvern a indicelui definitiv de inflaţie în calcularea pensiilor în loc de luarea în calcul a inflaţiei face ca nivelul pensiei să nu se mai alinieze la nivelul inflaţiei.

Noi considerăm această legislaţie făcută poate nu de oameni răuvoitori, dar neprofesionişti, cu o legislaţie a genocidului, în condiţiile în care toate se scumpesc zi de zi, iar noi nu ne mai aliniem nici măcar inflaţia, ci cu rata inflaţiei din indicator definitiv, adică diferenţa de inflaţie dintre doi ani, ceea ce înseamnă zero barat. Ori am pus mâna pe documente care atestă preocuparea permanentă pentru înregistrarea deceselor, în sensul că decesele noastre sunt considerate mari economii la bugetul de stat – fond de pensii. Moare individul, dispare şi dreptul. Îi avertizăm pe tineri că se umblă, în numele democraţiei, la mărirea în continuare a vârstei de activitate, ceea ce înseamnă, în condiţiile actuale de trai pentru români, că nimeni nu va apuca pensia. La 67 de ani, la 70, la 75 de ani, se urmăreşte să cotizezi toată viaţa şi să mori înainte să ajungi la pensie, ăsta este de fapt secretul. Suntem împotriva unor astfel de manevre şi de executări orbeşte a unor ordine venite de la Bruxelles, pentru că acesta este jurământul nostru militar„, a susţinut Mircea Dogaru.

În timpul mitingului, o delegaţie a SCDM a intrat în sediul Guvernului, la discuţii cu membrii Secretariatului General.

Delegaţia noastră a transmis la Guvern un număr de amendamente la legile aferente, legi care au fost distruse prin ordonanţe de urgenţă. Amendamentele conţin textele iniţiale ale legilor care nu au fost aplicate, Legea Recunoştinţei, Legea Pensiilor Militare de Stat, şi aşa mai departe, adică revenirea la lege. Se dă o lege organică, toată lumea e fericită, iar după aia nu se aplică pentru că o distrug printr-o ordonanţă de urgenţă. Ori noi vrem respectarea dreptului câştigat, inclusiv printr-o lege organică, discutată cu toată lumea şi votată de toată lumea. Am discutat cu toate partidele în afară de UDMR, în sensul respectării drepturilor, fiind perioadă electorală toţi s-au declarat de acord, dar vrem ca cineva să-şi asume iniţiativa, iar acest Guvern, care nu mai poate da ordonanţe, să dea avizul pentru supunerea la vot a amendamentelor respective ca exerciţiu legislativ în Parlament, mai ales că încă au majoritatea„, a explicat Mircea Dogaru.

La finalul discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, secretarul general al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Iosif Bălan, le-a transmis manifestanţilor că Guvernul Dăncilă s-a declarat de acord cu toate cererile legislative punctuale ale manifestanţilor, însă promite că va rezolva problemele SCMD doar dacă actualul Executiv rămâne în funcţie.

Am avut discuţii foarte aplicate şi au fost de acord cu tot ce am cerut noi. Promisiunea este că se rezolvă dacă acest Guvern mai rămâne. În rest nu pot să ne promită dumnealor ce se va întâmpla în viitor. Nu este şantaj, au dreptate, nu pot să spună dumnealor ce vor face ceilalţi dacă vor veni. Am avut o discuţie despre pensia suplimentară, şi le-am spus că nu se poate să ai pensie suplimentară băgată în calcul, iar aia e pe contributivitate, chiar am contribuit. Ştiau şi dumnealor că nu trebuia să ne ceară nouă contributivitate, noi plătiţi din banii statului. Tot de la stat trebuia să fie bani şi la contributivitate, şi asta se ştia. Au fost de acord şi cu cererea noastră să fie în baza de calcul şi Ordinul Meritul Militar. Am cerut să ni se explice şi nouă de ce noi luăm la inflaţie indice definitiv, adică nimic, şi nu inflaţie. Au fost de acord cu asta şi nu înţelegeau. Le-am explicat că sunt militari care au muncit la Armată 35-40 de ani, în condiţii de an pe an, sau 6 luni la an, deci au 60-70 de ani vechime, şi primesc decât pentru 36 de ani, restul nu mai sunt plătiţi. Au fost de acord şi cu acest lucru. Am vorbit despre pensia din viaţa civilă, au fost de acord şi cu acest lucru. Acest Guvern nu poate da ordonanţe, dar ministrul Leş (ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, n.r.) şi-a asumat deja să ducă în Parlament o iniţiativă legislativă în care sunt cuprinse aproximativ toate cererile pe care vi le-am spus. În acea iniţiativă legislativă a ministrului Leş sunt trecute lucruri pe care noi le-am mai discutat cu comisiile„, a explicat secretarul general al SCMD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *