Doi ani de război în Ucraina. Câți bani a plătit UE țării, din februarie 2022 până în prezent

nato-ucraina
Sursa foto: pixabay

Război în Ucraina, doi ani, deja. Din 24 februarie 2022, Uniunea Europeană și-a arătat sprijinul financiar, umanitar și militar pentru Ucraina, sumă care s-a ridicat la 85 de miliarde de euro.

Potrivit Consiliului European, principala sursă de sprijin pentru Ucraina (alături de Statele Unite), Uniunea Europeană,  în jur de 85 de miliarde de euro au fost acordate Ucrainei din 2022 de către instituțiile UE, precum și de toate cele 27 de state membre ale sale.

Ajutor financiar: În 2022, 7.2 mild.euro. În 2023, 18 miliarde de euro. Perioada 2024-2027,  50 de miliarde de euro a fost aprobat de UE 

 

 

Foto: statista.com

Pe parcursul anului 2022, 7,2 miliarde de euro de asistență macrofinanciară, sub formă de împrumuturi și granturi, au fost acordate Kievului, ajutoare menite să mențină cât mai bine stabilitatea Ucrainei.

În 2023, un ajutor și mai substanțial a fost plătit: 18 miliarde de euro. Asemenea sumelor încasate în 2022, aceasta era menită să limiteze consecințele războiului asupra economiei ucrainene și să răspundă unor nevoi pe termen scurt, precum repararea infrastructurii energetice.

Destinată pentru perioada 2024-2027, o facilitate de 50 de miliarde de euro a fost aprobată la 1 februarie 2024 de șefii de stat și de guvern ai statelor membre, reuniți la Consiliul European de la Bruxelles.

Suma este un instrument alcătuit din 33 de miliarde de euro împrumuturi și 17 miliarde de euro din donații pentru Ucraina, sumă care, să susțină rezistența economiei și să finanțeze reconstrucția dar și modernizarea țării, ca parte a candidaturii sale pentru Uniunea Europeană. Reamintim ca Ucraina este, de fapt, oficial candidat din iunie 2022, iar Consiliul European a dat undă verde deschiderii negocierilor de aderare pe 14 decembrie.

1,8 miliarde de euro în sprijin bugetar pentru guvernul ucrainean și proiecte în Ucraina

Odată cu această asistență macrofinanciară, Banca Europeană de Investiții (BEI) consolidează sprijinul pentru economia ucraineană, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și alte instituții financiare internaționale, prin împrumuturi și garanții alocate în valoare de 2,6 miliarde de euro. Uneori există și alte sume date de UE, mai direcționate. De exemplu, din 2022, au fost eliberate 1,8 miliarde de euro în sprijin bugetar pentru guvernul ucrainean și proiecte în Ucraina.

Ajutor umanitar: hrană, adăpost, îngrijire și acces la educație

UE  a alocat  733 de milioane de euro pentru a ajuta oamenii în Ucraina, precum și în statele de frontieră unde și-au găsit refugiu, în special în Moldova. Această sumă a făcut posibilă asigurarea urgentă a acestora cu hrană, adăpost, îngrijire și chiar acces la educație. Cu sumele mobilizate direct de le statele membre, ajutorul în acest domeniu ajunge la 2,62 miliarde de euro. Sprijinul a fost implementat în paralel cu activarea mecanismului de protecție temporară, o premieră de la crearea sa în 2001.

4 milioane de persoane au solicitat protecție temporară în statele membre

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 4 milioane de persoane au solicitat protecție temporară în statele membre, ceea ce le oferă aproape automat dreptul de ședere și lucrează în UE, garantându-le în același timp dreptul la locuință, îngrijire și educație.

670 de milioane de euro pentru  echipamente medicale, generatoare și mijloace de stingere a incendiilor

În Ucraina și în țările învecinate, Uniunea a oferit asistență prin Mecanismul său de protecție civilă. Astfel, au fost plătiți 670 de milioane de euro pentru a le oferi ucrainenilor echipamente medicale, generatoare și mijloace de stingere a incendiilor.

17 miliarde de euro, acțiuni de sprijin pentru locuințae sănătatea și educație

În cele din urmă, UE a decis să faciliteze alocarea unei părți din fondurile politicii de coeziune (sau politicii regionale) proiectelor de ajutorare a refugiaților ucraineni de pe teritoriul său. Au fost astfel identificate 17 miliarde de euro pentru a finanța, 100% de către Uniune, acțiuni de sprijin. Acestea privesc în special locuința, sănătatea și chiar educația.

Ajutor militar: 5,6 miliarde de euro.

Ca parte a războiului din Ucraina, UE a finanțat, pentru prima dată în istoria sa, trimiterea de arme către o țară aflată în război. O măsură imposibilă din punct de vedere juridic pentru aceasta înainte de a adopta Facilitatea europeană pentru pace în martie 2021, un mecanism de finanțare a acțiunilor operaționale ale Politicii Externe și de Securitate Comune (PESC) în materie de apărare.

Din 27 februarie 2022, la doar trei zile după invazia rusă, Uniunea a decis să finanțeze transportul de arme letale, echipamente de protecție și combustibil în sumă de 500 de milioane de euro. O contribuție crescută de câteva ori și care ajunge acum la 5,6 miliarde de euro.

Statele membre sunt cele care extrag arme din stocurile lor militare, iar UE le rambursează apoi valoarea transporturilor lor

Statele membre dedică, de asemenea, suma de 21,4 miliarde de euro acestor livrări de arme și echipamente militare din fonduri proprii, potrivit Comisiei Europene.

UE ajută, de asemenea, armata ucraineană printr-o misiune de pregătire militară. Lansat în noiembrie 2022, acesta a făcut deja posibilă antrenarea a 32.000 de soldați ucraineni pe teritoriul Uniunii.

 

Sursa: toutleurope.eu

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL