Doi ani de război în Ucraina – România rămâne ferm angajată să sprijine independenţa Kievului

Volodimir Zelenski face prima sa vizită în România
Sursa foto: yahoo news

România rămâne ferm angajată să sprijine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, transamite Guvernul sâmbătă, la doi ani de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe care il califică drept ” un act neprovocat, ilegitim şi ilegal, în contradicţie cu toate principiile Cartei ONU şi normele de drept internaţional”. De asemenea, Executivul de la Bucureşti apreciază determinarea şi rezilienţa demonstrată de Ucraina şi poporul ucrainean şi consideră că întreaga comunitate internaţională are datoria morală şi politică faţă de Ucraina ca toţi cei responsabili de crime de război să fie traşi la răspundere.

”Marcăm astăzi doi ani de la debutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un act neprovocat, ilegitim şi ilegal, în contradicţie cu toate principiile Cartei ONU şi normele de drept internaţional care stau la baza ordinii pe care este construită de decenii lumea în care trăim. Guvernul României apreciază determinarea şi rezilienţa demonstrată de Ucraina şi poporul ucrainean şi consideră că întreaga comunitate internaţională are datoria morală şi politică faţă de Ucraina ca toţi cei responsabili de  crime de război să fie traşi la răspundere.  Pentru a marca simbolic semnificaţia acestui moment şi solidaritatea cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat, în cursul serii, în culorile drapelului ucrainean”, a transmis sâmbătă Executivul.

Guvernul aminteşte că România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale acestei tragedii şi a făcut eforturi constante şi substanţiale pentru a veni în sprijinul statului ucrainean, precum şi a populaţiei grav afectate.

”Ţara noastră a menţinut o abordare constructivă, transparentă şi bazată pe încredere în relaţia cu Ucraina. Dovedim că suntem un partener credibil şi predictibil atât în plan bilateral, cât şi la nivel european şi multilateral, contribuind astfel la securitatea şi stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre. România rămâne ferm angajată să sprijine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret şi multidimensional pentru Ucraina”, precizează Guvernul.

Executivul precizează că anul 2023 a marcat consolidarea şi aprofundarea cooperării bilaterale dintre România şi Ucraina, prin dialog politico-diplomatic transparent la nivel înalt şi o cooperare accelerată la nivel tehnic şi sectorial.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: