Skip to content
Politică

Doi avocați cunoscuți întorc pe toate părțile plângerea depusă de Dragnea împotriva Comisiei Europene: E posibil să se considere inadmisibilă!

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat în judecată Comisia Europeană la Tribunalul UE de la Luxemburg. Astfel, liderul PSD ar dori să ajungă printr-o cale colaterală la anularea Raportului OLAF care constată frauda cu fonduri europene din dosarul Tel Drum. Reamintim că prejudiciul prevăzut de Raportul OLAF în cazul Tel Drum este de 21 de milioane de euro, iar de altfel deși Liviu Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană, Guvernul României în 2017, condus indirect tot de președintele PSD deoarece Dăncilă era premier și atunci, a ales să plătească suma.

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura marți, 8 ianuarie, cu 2 specialiști în aspecte juridice, avocatul Gheorghe Piperea și avocatul Cristian Ene pentru a-i întreba care sunt implicațiile în materie de drept în ceea ce privește plângerea depusă de condamnatul Dragnea împotriva Comisiei Europene.

Concret, Gheorghe Piperea a atras atenția că nu poate fi acuzat nimeni că se apără în fața unei decizii a instanțelor de judecată, dar că există posibilitatea ca metoda de acțiune aleasă de Liviu Dragnea să fie inadmisibilă la nivel european și să fie doar o nouă încercare de apărare a președintelui PSD în procesele sale penale.

Nu poate fi acuzat nimeni când își face apărarea mai ales dacă dispune de o măsură asiguratorie, conservatorie, suspensivă ar putea să paralizeze ceea ce face DNA în cazul dosarului Tel Drum. Pe de altă parte, statul român a decis într-un fel sau altul să acopere prejudiciul pentru că asta face de regulă când vine vorba de recomandări venite de la UE. Foarte rar statul român își face apărările în fața Curții de Justiție a UE, dar asta nu înseamnă că cetățenii nu pot să își facă astfel de apărări. 

Pe de altă parte, nu știu dacă este admisibilă o astfel de acțiune. Sincer până acum nu am mai văzut să fie atacată la instanțele europene o astfel de decizie de la OLAF. Nici nu știam că este posibil, dar dacă avocații lui Dragnea au găsit metoda aceasta probabil că era un drum care trebuia să fie deschis de cineva, dezțelenit. Este posibil să se considere admisibil și atunci vom vedea cu mare curiozitate ce decide instanța europeană, decizie care nu se ia de pe o zi pe alta sau se va considera inadmisibil și atunci o să fie încă o încercare de apărare a domnului Dragnea în procesele lui penale, a declarat în exclusivitate Gheorghe Piperea pentru PSNews.ro.

Pe de altă parte, Cristian Ene a precizat că este normală o astfel de acțiune pentru că ar determina reverificarea cazului, iar astfel se vor diminua șansele existenței unor eventuale erori judiciare.

„Mi se pare că exercitarea unei căi procesuale administrative, civile sau penale, atât timp cât există un interes judiciar reprezintă o normalitate pentru că determină reverificarea unei situații faptice și juridice astfel încât să se diminueze posibilele erori judiciare sau administrative, a spus avocatul.

Mai mult, confruntat cu faptul că deși Liviu Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană totuși Guvernul României a luat decizia în 2017 să plătească prejudiciul de 21 de milioane de euro, Cristian Ene a atras atenția că trebuie să se facă o delimitare între ceea ce a hotărât Executivul și acțiunea la nivel personal a lui Liviu Dragnea.

Opțiunea guvernamentală de a achita un prejudiciu este străină de decizia și interesul personal al domnului Dragnea. Atât timp cât domnia sa contestă existența prejudiciului și nerespectarea legalității urmează ca în plan național să se stabilească dacă există o vinovăție de natură administrativă sau de natură penală, iar dacă va exista se va lămuri cine este cel care a cauzat prejudiciul și cui i se impută acest prejudiciu. În situația în care se va constata că nu a existat o neglijență sau o vinovăție în sarcina domnului Dragnea înseamnă că plata prejudiciului făcută în mod administrativ de Guvernul României era o plată nedatorată, a adăugat Cristian Ene.

De altfel, chestionat dacă Comisia Europeană va trebui să restituie prejudiciul în cazul în care se va stabili că nu există o vinovăție a lui Liviu Dragnea în speța cazului Tel Drum, Cristian Ene a tranșat răspunsul afirmativ.

„Da. Tocmai de aceea mecanismul adminsitrativ uzitat acum de domnul Dragnea urmărește stabilirea existenței sau nu a obligației  de plată respectiv a culpei în domeniul civil sau administrativ, astfel încât să fie născută această obligație de plată a posibilului prejudiciu”, a conchis Cristian Ene în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *