Skip to content
Societate

Doi elevi premianţi sancţionaţi de liceu şi-au găsit dreptatea la Tribunal. „Am fost marginalizaţi şi ridiculizaţi”

Adevarul

Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă au fost sancţionaţi în 2019 cu scăderea notei la purtare la 8, respectiv 7, după ce au fost într-un stadiu de practică în Spania. Judecătorii au decis definitiv că liceul trebuie să anuleze această decizie. Între timp, cei doi tineri sunt studenţi la Politehnică la Iaşi şi Bucureşti.

Elevi, la vremea respectivă, ai Liceului Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, cei doi tineri făceau parte din clubul de robotică, fiind chiar premiaţi la mai multe competiţii. În timpul stadiului de practică Erasmus, desfăşurat în Spania, au intrat în conflict cu profesoarele îndrumătoare deoarece, susţin ei, condiţiile de cazare şi masă nu erau cele stabilite de la început, ci unele inferioare.

Mai mult, au fost acuzaţi că au fumat şi erau suspectaţi că ar fi consumat şi alcool, iar după sosirea în România au fost acuzaţi că ar fi furat un televizor din camera unde au fost cazaţi. Şi un conflict fizic apărut între cei doi elevi a fost consemnat de profesoarele îndrumătoare care susţineau că „prestigiul” şcolii a avut de suferit. După întoarcerea acasă, Cătălin şi Cosmin au fost sancţionaţi de Consiliul profesoral cu scăderea notei la purtare, decizie contestată în faţa judecătorilor de părinţii acestora. „Notele la purtare, pe semestrul al doilea, stabilite cu respectarea tuturor procedurilor cu temei legal, diminuate cu două puncte (media 7, a unuia dintre ei, este ”grevată” şi de un număr mare de absenţe nemotivate, înregistrate la sfârşitul aceluiaşi semestru, situaţie pe care părinţii nu au contestat-o), au la bază un şir de abateri disciplinare petrecute pe parcursul stagiului de pragătire practică în cadrul unui proiect Erasmus”, susţine conducerea Liceului.

Ce a decis instanţa

Magistraţii Tribunalului Constanţa au constatat însă că nu s-a respectat procedura legală prevăzută în Ordinul MENCS 4742/2016, privind aprobarea statutului elevului, în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor disciplinare. Astfel, sancţiunea scăderii notei la purtare nu a fost propusă de profesorii însoţitori ai grupului şi nici nu au fost supuse spre validare consiliului clasei aceste sancţiuni. Instanţa arată că nu Consiliul profesoral este cel care validează scăderea notei la purtare, ci Consiliul clasei (compus din profesorii de la clasa respectivă, un părinte delegat de comitetul de părinţi şi un reprezentant al elevilor din acea clasă). De asemenea, judecătorii au apreciat că Regulamentul de practică asumat de elevi prevedea că nerespectarea regulilor la locul de cazare atrage sancţiunea amenzii între 10 şi 50 de euro, nu sancţiuni disciplinare, iar în această cauză nu a fost aplicată nicio amendă.

„Atitudinea permanentă de contestare a hotărârilor şi autorităţii însoţitorilor de practică este o chestiune ce implică o analiză mai amplă ce cuprinde inclusiv corectitudinea hotărârilor profesorilor şi conduita profesorilor, modul acestora de a se impune în faţa elevilor precum şi alte împrejurări de fapt”, conchid judecătorii care obligă definitiv liceul să anuleze hotărârea de scădere a notei la purtare.

Cosmin: A fost un abuz de putere

Cosmin Negoiţă a povestit pe scurt cum a fost toată perioada clasei a XII-a, când ei se judecau cu conducerea Liceului Axiopolis din Cernavodă pentru această nedreptate. „ A fost frustrant. Ştiţi cum este să nu poţi să te aperi, să nu poţi spune nimic care să încline balanţa? De fiecare dată când aveam ceva de zis, mă loveam de un tipar binecunoscut: <> sau <> sau <<aţi stricat=”” prestigiul=”” liceului=””>>”. Studentul de acum îşi aminteşte că, pentru a face performanţă în domeniu roboticii, au sacrificat nopţi întregi, au dormit în atelierul liceului, pe jos, pentru a realiza proiectele cu care mergeau la concursuri.

„A fost o perioadă frumoasă, eram mândru de munca mea, aveam nevoie de o încurajare, de o vorbă bună. Nu a fost să fie”. Nota 7 la purtare l-a făcut să piardă şi bursa, dar a învăţat în continuare, a luat Bacalaureatul şi a intrat la Politehnică, la Bucureşti. „Anul a fost greu, am fost marginalizaţi, nu ni se răspundea la salut, colegii ne ridiculizau. Ştiţi cum este să treci pe lângă lume şi să-i auzi murmurând : <>? Vă spun eu: este frustrant! Îmi doresc să las în urmă această etapă din viaţa mea”, adaugă Cosmin care consideră că ceea ce au făcut profesoarele de la liceu şi conducerea instituţiei a fost un abuz de putere. „Nu le port pică profesoarelor care au făcut front comun şi au acţionat dintr-o mândrie pe care recunosc nu o înţeleg, au acţionat din dorinţa de a demonstra părinţilor noştri că legea este făcută de dumnealor în şcoală. Am păşit pe un drum nou, sunt mândru de realizările mele şi cred în verticalitate”, spune Cosmin Negoiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *