Doi foşti directori ai Companiei Municipale Cimitire Bucureşti S.A şi şapte funcţionari, trimişi în judecată de DNA

Sursa: news.ro

Doi foşti directori ai Companiei Municipale Cimitire Bucureşti S.A şi şapte funcţionari din cadrul aceleiaşi companii au fost trimişi în judecată de DNA pentru că ar fi primit abuziv 24 de salarii compensatorii în momentul concedierii. Când Nicuşor Dan, candidat la funcţia de primar general anunţa în 2020 că va desfiinţa companiile municipale, cei 9 au semnat acte adiţionale nelegale la contractele de muncă, potrivit News.ro.

DNA anunţă, marţi, trimiterea în judecată a mai multor persoane:

MITROI MARIANA-GINA, la data faptei exercitând funcţia de Director General al Companiei Municipale Cimitire Bucureşti S.A., pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau altul un folos necuvenit în formă continuată;

RĂDULESCU ŞTEFAN, în perioada octombrie 2020-februarie 2021 Director General al Companiei Municipale Cimitire Bucureşti S.A., pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi uz de fals;

ANDREICA GHEORGHE-FLORIN, SLIVNEANU CAMELIA, DUŢĂ MIHAELA, GRIGORE ELISABETA-MARIA, LUPĂ LAURA-ANDREEA, PODEANU PAULA-IOANA, CRISTACHE ALEXANDRU-CRISTIAN, la data faptei funcţionari publici în cadrul Companiei Municipale Cimitire Bucureşti S.A., pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

”În perioada februarie – martie 2021, inculpata Mitroi Mariana-Gina, exercitând la momentul respectiv funcţia de Director General al Companiei Municipale Cimitire Bucureşti S.A., şi beneficiind de ajutorul şi suportul celorlalţi opt inculpaţi şi-ar fi achitat, cu încălcarea legii, 24 de salarii compensatorii atât ei cât şi celor opt funcţionari menţionaţi anterior, prejudiciind în acest mod Compania Municipală Cimitire Bucureşti S.A. cu suma totală de 1.146.341 lei”, a transmis DNA.

Procurorii explică faptul că, în contextul în care Nicuşor Dan, candidat pentru funcţia de primar general al Municipiului Bucureşti anunţase public că una dintre măsurile pe care le va lua în calitate de primar general va fi desfiinţarea companiilor municipale, cei nouă angajaţi ai Companiei Municipale Cimitire Bucureşti S.A. ar fi semnat acte adiţionale la contractele individuale de muncă/contracte individuale de muncă având clauza în care se prevedea că ”în cazul concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, salariatul beneficiază de o compensaţie în valoare de 24 salarii brute lunare”.

”Clauza ce prevedea faptul că  «în cazul concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, salariatul beneficiază de o compensaţie în valoare de 24 salarii brute lunare» nu era prevăzută în acordul colectiv de muncă, încălcând astfel dispoziţiile Codului Muncii. Ulterior, în perioada februarie – martie 2021, la momentul când li s-au încheiat contractele individuale de muncă ca urmare a concedierii individuale, cei nouă inculpaţi ar fi solicitat cele 24 de salarii compensatorii conform actelor adiţionale încheiate anterior şi ar fi primit astfel de la Compania Municipală Cimitire Bucureşti S.A. sume cuprinse între 192.067 lei şi 60.191 lei”, a mai transmis DNA.

Procurorii precizează că în cadrul Companiei Municipale Cimitire Bucureşti S.A. şi-au desfăşurat activitatea mai mulţi angajaţi cărora li s-au încheiat contractele individuale de muncă în aceeaşi modalitate ca a celor nouă inculpaţi, însă doar cei nouă inculpaţi menţionaţi la începutul comunicatului au fost cei care au beneficiat de aşa-zisele ”24 de salarii brute compensatorii”.

Compania Municipală Cimitire Bucureşti S.A. a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2.092.290 lei (din care 1.221.191 lei reprezentând salarii compensatorii acordate, iar suma de 871.099 lei, reprezentând taxe, impozite şi penalităţi de întârziere solicitate de A.N.A.F.).

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin celor 9 (nouă) inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: