Cu votul Parlamentului de la Chișinău, Irinei Lozovanu și lui Alexandr Nesterovschi le-a fost ridicată imunitatea, decizie luată pentru suspiciuni de corupție, inclusiv pentru că ar fi acceptat finanțarea ilegală a partidului din partea unui grup criminal condus de fugarul Ilan Șor.
Aleșii și-au dat votul pentru ridicarea imunității celor doi membri ai partidului Renaștere după ce procurorul general interimar Ion Munteanu a venit cu solicitări în acest sens, în plenul Parlamentului. Potrivit reprezentanților Procuraturii, Alexandr Nesterovschi este suspectat de „comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege și acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat”, arată Adevarul.ro.
Și asupra Irinei Lozovan planează mai multe suspiciuni, precum „acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organiza și spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.
Procurorii mai afirmă că grupul criminal organizat era condus de politicianul fugar Ilan Șor, acesta finanțând ilegal partidul Renaștere.
„Fără încuviințarea Parlamentului pentru ridicarea imunității ai deputaților, organul de urmărire penală nu poate întreprinde acțiuni de urmărire penală, cum ar fi percheziții sau rețineri, în privința deputaților”, au mai spus reprezentanții instituției.
Nesterovschi îl acuză pe Dodon
Irina Lozovan a lipsit de la ședința Legislativului, iar Alexandr Nesterovschi a fost prezent, acuzând foștii colegi socialiști, între care Igor Dodon că „stau în spatele acestor acțiuni și încearcă să oprească „Renașterea” Moldovei”.
Ex-șeful de stat și în prezent secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) nu a venit cu o reacție până în acest moment.
Cei doi au rămas fără imunitate parlamentară la câteva ore după ce procurorii anticorupție împreună cu ofițerii CentruluI Național Anticorupție (CNA) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat peste 20 percheziții în localitățile Chișinău, Bălți, Sângerei și Edineț, descinderi soldate cu depistarea unor sume impunătoare de bani.
„În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă, și alte documente. În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 lei, 25 415 euro, 2 430 dolari și 4 500 franci elvețieni”, au informat procurorii anticorupție.
Replica formațiunii Renaștere
Reprezentanții formațiunii politice au reacționat, calificând acțiunile autorităților drept parte a unei campanii represive contra opoziției.
„Astfel de tactici nu numai că agravează contradicțiile politice interne, dar și destabilizează situația din țară”, au punctat aceștia.
În acest caz, o persoană a fost reținută pentru două infracțiuni: finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă sau a concurenților electorali din surse interzise, dar și spălare de bani.
Fondată în septembrie 2012, formațiunea Renaștere a devenit activă pe scena politică de la Chișinău după ce partidul prorus Șor a fost scos în afara legii.
Între timp, mai mulți socialiști, între care Vasile Bolea, Alexandru Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au ieșit din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și au aderat la Renaștere, iar primii doi au renunțat la PSRM după ce au fost în Israel și s-au întâlnit cu fugarul Ilan Șor.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News