Skip to content
Politică

UPDATE Acuzaţiile oficiale / Mutarea de ultimă oră a DNA / Doi ofiţeri de la Anticorupţie şi Crimă Organizată au fost reţinuţi după peste 11 ore de audieri

UPDATE 9:00

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează care sunt acuzaţiile oficiale aduse şefilor DGA Prahova şi BCCO Ploieşti, reţinuţi luni seară.

Astfel, potrivit unui comunicat publicat, marţi dimineaţă, de DNA, anchetatorii de la Ploieşti au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 august 2015, a inculpaților:

ISPAS CONSTANTIN, comisar șef de poliție și șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită,
– trafic de influență (3 infracțiuni),
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană,
– folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
– spălare a banilor,
– cercetare abuzivă,

SAGHEL MIHAIL EMANUEL, ofițer de poliție judiciară, cu funcția de șef Serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită,
– trafic de influență,
– șantaj,
– folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

RĂDULESCU IONUȚ ADRIAN, ofițer în cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova, la data faptelor, în prezent adjunct al I.J.P. Prahova, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de cercetare abuzivă.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul lunii aprilie 2010, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a pretins și, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, a primit, de la un martor denunțător, câte 10.000 euro, în două tranșe și ajutor financiar pentru o anumită societate comercială, constând în acordarea unui împrumut în sumă de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea denunțătorului, pentru care prețul (400.000 euro) nu a fost achitat în realitate, de administratorul firmei respective.
Aceste avantaje patrimoniale au fost pretinse și primite de inculpat pentru a-l determina pe ofițerul coordonator din cadrul B.C.C.O. – Ploiești, comisarul șef Saghel Mihail Emanuel, să instrumenteze într-o anumită direcție un dosar penal, astfel încât să se creeze o situație favorabilă denunțătorului, cercetat în cauza respectivă.

În perioada anilor 2010 – 2013, inculpatul Ispas Constantin uzând de influența conferită de calitatea deținută, respectiv, șef Serviciu Județean Anticorupție Prahova, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, în mod repetat, i-a determinat pe administratorii a două firme să creeze avantaje materiale unei alte societăți comerciale (având ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere), primind în schimb, de la reprezentantul acesteia din urmă, foloase materiale, constând în:
– 1.500 lei, pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil primite de societatea favorizată, totalizând suma de 108.000 lei,
– sume de bani cuprinse între 700 – 2.000 lei, pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menționată,
– alimentarea autoturismului său cu motorina din parcul auto al firmei respective, în toată perioada menționată,
– furnizarea, în mod repetat, de agregate minerale exploatate în cadrul unei balastiere, echivalentul a 45-50 basculante,
– transportul unor baloți de lucernă sau grâu, din zona Urlați, la o fermă, pe care o administrează în fapt inculpatul Ispas Constantin,
– beneficierea, în vara anului 2011, de achitarea costurilor determinate de efectuarea unor zile de concediu împreună cu familia sa, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, sejur în valoare de 2.000 euro.
Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Ispas Constantin, în aceeași calitate, în scopul obținerii pentru sine și pentru alte persoane de sume de bani sau alte foloase necuvenite, a efectuat, în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și în prezent, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de o societate comercială la care acționar unic și administrator figurează o rudă a sa, având ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”, „creșterea bovinelor”, „creșterea porcinelor”, „creșterea ovinelor și caprinelor”.
În perioada februarie 2012 – august 2014, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, a primit, în mod direct, sume importante de bani, de la administratorii unei societăți comerciale, precum și indirect, prin furnizarea unor mărfuri, de către firma acestora, către societățile administrate de rudele sale.
În schimbul acestor avantaje, inculpatul Ispas Constantin, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, trebuia să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție implicați în soluționarea unui dosar penal, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, de către administratorii mai sus menționați. În acest sens, în perioada de referință, inculpatul a desfășurat diverse activități procedurale în direcția celor promise.
Astfel, în cursul lunilor ianuarie și februarie 2013, inculpatul Ispas Constantin împreună cu inculpatul Rădulescu Ionuț Adrian, în calitate de ofițer în cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova, în prezent adjunct al I.J.P. Prahova, au folosit amenințări și promisiuni, pentru a determina mai mulți administratori de societăți comerciale să formuleze denunțuri la adresa ofițerilor de poliție de la S.I.F. Prahova, ce au instrumentat dosarul penal amintit mai sus, iar denunțurile astfel obținute s-au materializat în constituirea a două cauze penale în cadrul cărora, ofițerii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova au fost delegați să efectueze cercetări.
În cursul anului 2012, în aceeași calitate, inculpatul Ispas Constantin l-a determinat, printr-un intermediar, pe un evaluator imobiliar să întocmească rapoarte, pentru supraevaluarea unor imobile deținute de o firmă față de care se desfășurau cercetări de către D.I.I.C.O.T. – Serv. Teritorial Ploiești, primind în schimb de la administratorul acesteia, bunuri de larg consum, de genul băuturilor alcoolice fine, răcoritoare.
În luna iunie 2012, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, i-a transmis unei persoane, printr-un intermediar, că urmează să aibă o loc percheziție la domiciliul său.
În perioada 2010 – 2014, inculpatul Ispas Constantin a ascuns și disimulat adevărata natură a provenienței, dispoziției și circulației sau a proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că provin din săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Concret, proveniența sumelor astfel acumulate a fost disimulată, în parte, prin acordarea de împrumuturi purtătoare de dobândă, dar și prin introducerea lor în alt circuit ilegal, fiind folosite la achiziționarea de bunuri imobile și autoturisme înmatriculate pe numele unor rude.
În perioada anilor 2014 – 2015, inculpatul Saghel Mihail Emanuel, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul B.C.C.O. Ploiești, lucrând în baza delegărilor de competență dispuse de D.I.I.C.O.T. – Serv. Teritorial Ploiești, a constrâns un jurnalist, prin amenințare, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive față de acesta, în scopul de a-l determina să nu mai editeze și să nu mai publice materiale de presă compromițătoare, la adresa sa.
În perioada anilor 2011 – 2014, inculpatul Saghel Mihail Emanuel în aceeași calitate, a pretins, inițial un comision, al cărui cuantum nu l-a precizat și ulterior a primit, parchet, plintă, precum și servicii de debitare a unei cantități de 3-4 metri cubi bușteni, de transport al acestui material lemnos, de recondiționare, de rindeluit și de lăcuit a unor piese de mobilier, de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a determina pe un ofițer de poliție din cadrul I.P.J. Prahova – S.I.F., să soluționeze cu celeritate un dosar penal, astfel încât suma de bani, reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală, să fie recuperată.
În perioada martie – noiembrie 2014, inculpatul Saghel Mihail Emanuel, în calitate de ofițer de poliție judiciară, cu funcția de șef Serviciu de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, din cadrul B.C.C.O. – Ploiești, a furnizat unei persoane, cercetată într-un dosar penal, informații la care avea acces în virtutea funcției deținute, constând în înștiințarea acesteia, în legătură cu interceptarea sa în respectiva cauză dar și cu privire la data la care urma să se efectueze mai multe percheziții domiciliare.
Urmarea a fost obținerea unui folos necuvenit pentru persoana respectivă, dar și obținerea pentru sine, de bunuri și alte foloase necuvenite, pretinse și primite, în aceeași perioadă, constând în bilete de acces la meciuri de fotbal ale echipei F.C. Petrolul Ploiești, disputate pe teren propriu, precum și consumații de băuturi alcoolice și alimente servite la una din lojele stadionului achitate integral de către persoana beneficiară a „ajutorului”.
Concret, pentru fiecare partidă – meci de fotbal, disputată de către F.C. Petrolul Ploiești, pe teren propriu, inculpatul Saghel Mihail a primit, martie – noiembrie 2014, bilete de acces (între 5 și 30 de bilete) la tribuna 0, I și II, cu valoare cuprinsă între 20-50 lei, media valorică pentru fiecare meci jucat, în perioada arătată, fiind de 300-800 lei. La aceste bilete se adaugă și consumații de băuturi alcoolice și alimente servite la una din lojele stadionului, achitate integral de către persoana beneficiară a „ajutorului” respectiv, în valoare de 500 – 1.500 lei, de fiecare dată.

Inculpaților Ispas Constantin, Saghel Mihail Emanuel și Rădulescu Ionuț Adrian li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 18 august 2015, inculpații Ispas Constantin, Saghel Mihail Emanuel și Rădulescu Ionuț Adrian urmează a fi prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și au colaborat cu Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei”.

——————-

UPDATE 8:48

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face, în această dimineaţă, percheziţii la sediul DGA Prahova şi la sediul BCCO Ploieşti. Anchetatorii vizează birourile şefilor de la DGA Prahova şi Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, ambii reţinuţi luni seară pentru presupuse fapte de corupţie, relatează antena3.ro.

Acuzaţiile aduse celor doi se referă la şantaj, trafic de influenţă şi folosire de informaţii secrete. Şeful DGA Prahova este bănuit că a luat mită de la mai mulţi afacerişti, în timp ce adjunctul IPJ Prahova ar fi fabricat dosare pentru colegii săi incomozi, pe care voia să îi oprească din diverse investigaţii.

—————–

Doi ofiţeri de la Anticorupţie şi Crimă Organizată au fost reţinuţi după peste unsprezece ore de audieri.

Astfel, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova, Constantin Ispas, şi Emanuel Saghel, ofiţer din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploieşti, au fost reţinuţi, luni seară, după mai mult de 11 ore de audieri, în timp ce Adrian Rădulescu (adjunctul Poliţiei Judeţene) era în continuare audiat, luni noapte, potrivit unor surse judiciare.

Seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Prahova, Constantin Ispas, a fost adus la sediul DNA Ploiesti in jurul orei 11:00, cu o duba a MAI, fiind flancat de trei jandarmi din trupele speciale. Intrebat daca a fost luat de acasa sau de la serviciu, Ispas a spus ca este in concediu. De asemenea, chestionat daca a ajutat infractori sa scape de dosare, Ispas a negat.

Ulterior, tot cu o duba a MAI si flancat de jandarmi din trupele speciale a fost adus Adrian Radulescu, adjunctul sefului IPJ Prahova.

Emanuel Saghel, ofiter in BCCO Ploiesti, a fost adus la DNA Ploiesti tot cu o duba a MAI, iar la intrarea in sediul institutiei el a declarat ca a fost ridicat de la serviciu si ca nu stie pentru ce a fost adus la DNA.

Potrivit unor surse judiciare, Constantin Ispas, comisar-sef de politie si sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, este suspectat de trafic de influenta, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, luare de mita, folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, spalare a banilor si cercetare abuziva.

Astfel, folosindu-si influenta asupra unor functionari cu atributii de control din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova si Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Prahova, seful Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova „a actionat pentru obtinerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine si membri ai cercului sau relational”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *