Doi pacienţi cu botulism, monitorizaţi la Institutul ”Matei Balş”, în stare bună

spital
Facebook

Doi pacienţi cu botulism sunt monitorizaţi în Terapie Intensivă la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti de aproximativ o săptămână. Cei doi s-au prezentat la spital la o zi diferenţă, iar evoluţia lor sub tratament a fost bună.

Doi bărbaţi s-au prezentat la spital cu simptomatologie care a ridicat specialiştilor suspiciunea de botulism, potrivit news.ro.

”Botulismul este o afecţiune digestivă relativ rară, dar, totuşi, mai ales în sezonul cald, ne aşteptăm să avem astfel de cazuri. Cele două cazuri au venit la o diferenţă de o zi, de aproximativ o săptămână sunt internate. Din fericire, a fost situaţia cu o evoluţie bună”, a declarat, joi, medicul Adrian Marinescu de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală.

Acesta a subliniat faptul că, în momentul în care se confirmă botulismul, pacientul este bine să fie monitorizat într-o secţie de terapie intensivă.

”Există riscul să dezvolte complicaţii neurologice, să ajungă, de exemplu, la insuficienţă respiratorie severă cu instalare bruscă şi să evolueze chiar imprevizibil. În cazurile de faţă evoluţia a fost bună, dar monitorizarea s-a făcut în terapie intensivă încă de la început”, a mai precizat medicul.

Acesta a precizat că, momentul iniţial, în care ai o simptomatologie digestivă, este asemănător cu multe alte afecţiuni.

”În momentul în care ai paraliziile, care pot fii la nivel facial, la nivelul membrelor şi momentul în care ajungi la insuficienţă respiratorie, poţi să legi şi iei în context consumul unor alimente, de exemplu, conservate. Faptul că ai acea simptomatologie digestivă care înseamnă greaţă, vărsături, de obicei constipaţie, dar poate să fie şi diaree şi când ai şi modificările de tip paralizie, poţi să te gândeşti să ai şi suspiciunea de botulism şi sigur trebuie să existe confirmarea”, a mai precizat medicul.

Potrivit acestuia, spitalele din România dispus de tratament de specialitate, iar serul trebui administrat cât mai repede pentru o evoluţie bună a pacientului.

”Eu cred că stocurile pentru fiecare spital de profil trebuie să existe. Nu intră în discuţie ca, în 2023, să nu ai posibilitatea de a administra – atunci când ai într-adevăr confirmarea sau în momentul în care e o suspiciune clară”, a mai adăugat ,edicul.

Infectarea celor doi pacienţi s-a fpcut, cel mai probabil, după consumarea unor conserve.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: