Skip to content
Internațional Republica Moldova

Dolarul scade pe fondul tensiunilor dintre Casa Albă şi Rezerva Federală

www.reuters.com

Dolarul este în scădere, miercuri, faţă de majoritatea valutelor importante, presat de mai mulţi factori negativi, între care îngrijorarea provocată de blocarea activităţii instituţiilor guvernamentale americane şi de tensiunile dintre Casa Albă şi Rezerva Federală, transmite Reuters.

Temerile legate de o încetinire a creşterii economiei globale a dus la scăderea randamantelor obligaţiunilor americane pe termen de 10 ani cu circa 0,25 puncte procentuale, în decembrie, amplificând presiunile asupra dolarului.

" "

Moderarea creşterii economiei americane şi tensiunile politice sunt factori negativi pentru dolar şi anticipăm ca slăbiciunea acestuia să continue”, a declarat un analist al Bank of Singapore, Sim Moh Siong.

Mă aştept ca cel mai mare câştigător al aversiunii faţă de risc la nivel global va fi yenul”, a spus acesta.

Dolarul a avut probleme în special în raport cu yenul, fiind în declin în ultimele opt şedinţe de tranzacţionare. Miercuri, dolarul a avansat totuşi uşor, cu 0,1%, la 110,43 yeni pe unitate.

Analiştii Mizuho Bank au spus că declinul accentuat la randamentelor titlurilor de Trezorerie pe 10 ani ale SUS au afectat performanţa dolarului faţă de alte valute. Randamentul acestor titluri este în prezent de 2,73%, faţă de 3% la începutul lunii decembrie.

Euro şi lira sterlină au urcat fiecare cu 0,2% faţă de dolari, fiind tranzacţionate la 1,1415 dolari pe unitate, respectiv 1,2705 dolari pe unitate.

În ultimele câteva luni, nu a reuşit să scape de factorii negativi tot mai numeroşi, între care cei mai recenţi au legătură cu speculaţiile legate de perspectiva dobânzilor din SUA, randamentele obligaţiunilor şi scăderea accentuală a preţurilor petrolului, potrivit news.ro

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a majorat dobânzile pentru a patra oară în acest an şi a menţinut în mare parte politica de majorări pentru 2019, în pofida riscurilor economice mai ridicate.

Acest fapt l-a determinat pe preşedintele Donlad Trump să îşi intensifice criticile publice la adresa preşedintelui Fed, Jerome Powell, care au agitat investitorii.

Trump a afirmat, luni, că Rezerva Federală este ”singura problemă” a economiei americane.

Oprirea parţială a activităţii instituţiilor guvernamentale americane, din cauza neînţelegerilor legate de finanţare, a amplificat îngrijorarea investitorilor legată de persoectivele de creştere. Senatul SUA nu a reuşit să depăşească impasul povocat de solicitarea preşedintelui pentru finanţarea zidului de la graniţa cu Mexicul, iar un oficial guvernamental a spus că blocajul va continua până pe 3 ianuarie.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *