Skip to content
Dolj Știri locale

Dolj: Zeci de localităţi, cu sisteme de furnizare a apei, dar fără alimentare din cauza problemelor privind calitatea

Facebook/iasitvlife.ro

Oamenii din peste 45 de localităţi rurale din judeţul Dolj, unde există reţele de furnizare a apei în sistem centralizat, nu beneficiază de apă potabilă la robinet din cauză că verificările făcute de Direcţia de Sănătate Publică Dolj arată neconformităţi în calitatea apei. În unele zone, apa este contaminată cu nitriţi, nitraţi sau clor, în timp ce în altele examenul microbiologic a relevat prezenţa în apă a unor bacili coliformi, Escherichia sau enterococi, potrivit news.ro.

În total sunt 98 de staţii la nivelul localităţilor rurale care au staţii de apă. 51 dintre aceste staţii nu sunt autorizate sau avizate sanitar din cauza problemelor pe care le au. Din diverse motive – datorită analizelor care trebuie efectuate şi nu au ieşit conforme – nu sunt autorizate. Unii nici nu au cerut autorizarea, alţii, care au cerut autorizarea şi Direcţia de Sănătate Publică a verificat, nu au primit această autorizaţie”, a declarat, marţi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, Ştefan Popescu.

 

El a menţionat că există câteva localităţi care au două sau trei staţii de alimentare cu apă, astfel încât numărul localităţilor afectate este de peste 45.

Problemele cele mai importante sunt rezultate neconforme la analizele fizico-chimice cu nitriţi, nitraţi, clor, de asemenea, au fost vreo 18 care au avut rezultate neconforme la examenul microbiologic – bacili coliformi, Escherichia, enterococi”, a mai afirmat oficialul DSP Dolj.

 

Ştefan Popescu a menţionat că acolo unde se constată contaminări microbiene problemele privind calitatea apei se pot rezolva mai uşor, prin tratarea acesteia. În schimb, unde s-au constatat nitriţi sau nitraţi în apă este nevoie de investiţii mai mari, trebuind montate filtre performante. În aceste condiţii, locuitorii localităţilor afectate consumă apă din fântâni, care la rândul lor trebuie verificate şi purificate, sau din surse asigurate de către autorităţile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *