România are nevoie de angajați cu studii superioare. În domeniul ingineriei, de pildă, deficitul este simțit din plin, în următorii ani se caută peste o jumătate de milion de specialiști. Marile companii anunță oferte atractive pentru studenții de Politehnică, însă puțini sunt cei care vin să se angajeze. La mare căutare în 2025 sunt și IT-iștii, muncitorii calificați, experții în domeniul inteligenței artificiale, precum inginerii de realitate augmentată, dar și șoferii sau agricultorii.
În cazul inginerilor, criza este majoră. România are nevoie de circa 600.000 de ingineri în următorii 10 ani. La mare căutare sunt și IT-iștii, unde deficitul anual este de 20.000 de angajați. Nici muncitori calificați nu se mai găsesc. Iar în anii ce urmează se preconizează că extrem de căutați vor mai fi și cei care se specializează în inteligența artificială.
„În România, nu au mai crescut numărul de programe de studii în inginerie. Universitățile mari, cu tradiție, sunt aceleași. Politehnica din București are același număr de locuri la inginerie constant. Ingineria este o alegere pe care orice tânăr o poate face. Evident că discutăm de o inginerie asistată de tehnologie, de inteligența artificială, poate de roboți în viitor, dar e un domeniu care cu siguranță va rezista acestor provocări”, a spus Gabriel Petrea, director general adjunct la Universitatea Politehnica.
Însă, românii caută joburi cu cerințe puține și salarii mari, spun companiile de recrutare.
„Observăm un deficit foarte mare în general în domeniile în care studiile sunt obligatorii. Dacă în IT avem, de exemplu, din ce în ce mai multe companii care acceptă și educația informală, respectiv învață singuri programare, în inginerie nu putem spune același lucru”, a spus Bogdan Badea, reprezentantul unei companii de recrutare.
Studenții sunt de părere că stagiile de practică și o mai bună înțelegere din partea angajatorilor ar crește numărul de ingineri din țara noastră.
„Să se facă mai multe activități practice, și mai multe internshipuri pentru studenți și cred că și unii angajatori au standarde cam mari pentru studenții care abia ies din facultate”, a explicat un tânăr.
„Am văzut că e o problemă generală cu generația Z care încearcă să se angajeze și angajatorii le spun nu aveți suficientă experiență”, a spus o studentă.
„În facultate nu prea suntem învățați partea practică, doar lucruri teoretice”, a adăugat un alt student.
În 2024, în anul I au fost înmatriculați 9000 de studenți, însă până la 35% dintre aceștia nu termină facultatea.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News