Domeniul în care România şi Bulgaria sunt state-lider în Europa de Sud-Est. România și Bulgaria rămân jucători dominanţi în Europa de Sud-Est, într-un domeniu aparent complicat.
Domeniul în care România şi Bulgaria sunt state-lider în Europa de Sud-Est. România și Bulgaria rămân jucători dominanţi în Europa de Sud-Est, într-un domeniu aparent complicat, dar numai din cauza numelui: outsourcing.
Bucureștiul și Sofia reprezintă 43% din furnizorii de servicii din regiune, potrivit Raportului 2023 privind industria serviciilor externalizate din Europa de Sud-Est, care analizează 2.293 de companii, din 11 țări, ce acoperă diverse sectoare de înaltă tehnologie.
Domeniul în care România şi Bulgaria sunt state-lider în Europa de Sud-Est
Orașele de provincie emergente, precum Cluj-Napoca, din România, și Novi Sad, din Serbia, câștigă teren, ca noduri alternative de externalizare, semnalând o schimbare față de capitalele tradiționale.
Raportul subliniază rolul semnificativ al proprietății străine, aproape jumătate dintre companiile de externalizare din regiune fiind deținute de investitori din 63 de țări diferite.
Cei mai mari contributori la investițiile străine sunt Germania, SUA, Marea Britanie și Țările de Jos, care împreună dețin 42% din furnizorii de outsourcing, în principal în Information Technology Outsourcing (ITO).
Slovenia se remarcă prin faptul că are cea mai activă prezență de investiții transfrontaliere.Sectorul de outsourcing a generat venituri de 17,1 miliarde de euro, în anul 2023, continuându-și creșterea, față de anii precedenți, conform Novinite.com.
România este lider, cu venituri de 7,9 miliarde de euro, urmată de Bulgaria, cu 5,4 miliarde de euro. Croația a înregistrat cea mai mare creștere, de 28%.
ITO rămâne cel mai mare generator de venituri, înaintea Business Process Outsourcing (BPO), chiar dacă acesta din urmă angajează o forță de muncă mai mare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News