Dominic Fritz riscă să piardă mandatul de primar al Timișoarei

Primarul Dominic Fritz
Sursa: INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU

Edilul Timișoarei a contestat la Curtea de Apel Timișoara raportul de evaluare emis de ANI și a cerut anularea acestuia. Inspectorii de integritate l-au găsit pe Dominic Fritz în conflict de interese administrativ în urmă cu o lună. 

Conflictul de interese, arată ANI în raport, se referă la faptul că în 2020, la scurt timp după ce a fost ales primar al Timișoarei, Dominic Fritz a aprobat un referat de modificare a unui PUZ, pe care l-a înaintat Consiliului Local spre aprobare.

Potrivit replicaonline.ro, firma care a realizat documentația tehnică, pentru beneficiarul acestui PUZ, aparține unui consilier local USR care îi dăduse cu împrumut edilului suma de 25.000 de lei în campania electorală trecută. Dacă instanța îi va respinge contestația, Dominic Fritz pierde mandatul de primar al Timișoarei.

Contestația a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal în data de 5 august, în dosar Dominic Fritz având calitatea de reclamant, iar Agenția Națională de Integritate având calitatea de pârât. Până în acest moment, Curtea de Apel Timișoara nu a alocat un prim termen de judecată pentru această cauză, relatează jurnalul.ro.

Potrivit legii, dacă Dominic Fritz pierde lupta cu ANI, este decăzut din „dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Mai mult, dacă persoana (declarată incompatibilă n.r.) a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.

Clotilde Armand și Nicușor Dan, procese cu ANI 

Alți doi primari de dreapta se luptă în instanță cu ANI. Nicușor Dan are, la data de 24 septembrie 2024, termen în procesul cu Agenția la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Aici se judecă recursurile intentate atât de edilul general al Capitalei, cât și de către inspectorii de integritate într-o cauză care are ca obiect tot anularea unui raport de evaluare. Nicușor Dan a scăpat de acuzațiile administrative la Curtea de Apel București, însă latura penală a conflictului de interese a rămas în vigoare.

Recurs la ÎCCJ a făcut și edilul în funcție al Sectorului 1, care cere anularea unui alt raport al ANI. Clotilde Armand a pierdut la Curtea de Apel București, în această primăvară.

Termenul la care se va judeca acțiunea depusă de Clotilde Armand este 6 octombrie 2024. Actualul edil al Sectorului 1 a mai fost trimisă în judecată și de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru conflict de interese, conform fanatik.ro.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: