Dominic Fritz (USR), niciun proiect important pentru Timișoara

Dominic Fritz, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Dominic Fritz conduce Primăria Timișoara de 4 ani și nu a realizat niciun proiect important pentru oraș. Primarul USR a preluat 42 de proiecte cu finanțare europeană de la Nicolae Robu și a finalizat doar 6, iar restul banilor europeni i-a pierdut pentru că nu a finalizat lucrările. Timișoara a rămas în urma altor orașe chiar și la capitolul turism.

Capitală Europeană Culturală, o șansă ratată de Fritz

Timișoara a fost Capitala Europeană a Culturii în 2023, însă orașul nu a atras nici un număr mare de turiști, nici investiții importante. Dominic Fritz a ratat această mare oportunitate pe care a avut-o Timișoara și a blocat dezvoltarea orașului.

La început de 2023, Dominic Fritz spunea că aștepta un milion de turiști în Timișoara, dar în realitatea nu a atras nici măcar jumătate. În perioada ianuarie-octombrie 2023 au fost în Timișoara doar 290.232 de turiști, potrivit statisticilor oficiale. Au fost mai puțini turiști decât în 2019, înainte de pandemie. În județul Timiș au fost mai puțini turiști decât în județul Vâlcea, ceea ce arată dezastrul administrației Dominic Fritz. Ponderea mare a turiștilor este dată întotdeauna de municipiile reședință de județ.

Sibiul a atras 700.000 de turiști în 2007, când a fost Capitala Europeană a Culturii. Primarul USR nu a reușit să convingă turiștii să vină în Timișoara pentru că nu a organizat niciun eveniment cultural important.

Cinematografe și turnuri de apă

Evenimentele pe care le-a organizat primăria condusă de Dominic Fritz au fost lipsite de importanță culturală. Cel mai important eveniment a fost expoziția lui Constantin Brâncuși. De altfel, Brâncuși a fost cel mai important artist din „capitala culturală”.

Timișoara a organizat și mai multe concerte, iar cel mai important nume a fost Jessie J, o artistă puțin cunoscută pe scena internațională.

În 2023, când prezenta proiectul, Dominic Fritz considera că turnul de apă era un „obiectiv cultural”. Acesta se mândrea cu cinematografele și celebrele turnuri de apă. USR-iștii credeau că turiștii erau curioși să vadă un turn de apă, care nici măcar nu a fost renovat.

„În total sunt investiţii de 150 de milioane de euro în infrastructura culturală, cu ocazia acestui titlu. Nu sunt toate proiecte care să se deschidă anul acesta, vor fi deschise şi în anii următori, transformăm cinematografe, fostul turn de apă şi alte obiective culturale”, a declarat primarul Fritz.

Milioane de euro în promovare

Primăria condusă de Dominic Fritz a plătit milioane de euro pentru promovarea evenimentelor culturale. Primarul USR a plătit mai multe companii pentru relații publice și publicitate, însă totul s-a dovedit un eșec cu un număr atât de mic de turiști.

Dominic Fritz a aruncat banii cetățenilor pe contracte de promovare, deși nu avea ce să promoveze. Primarul USR nu a reușit să convingă niciun artist important să vină la Timișoara. În lipsa unor evenimente importante, turiștii au preferat să evite Timișoara.

Timișoara: gunoaie și fonduri europene pierdute

Turiștii au evitat Timișoara și din cauza gunoaielor pe care Dominic Fritz le-a lăsat pe străzile din oraș. Inclusiv parcurile din Timișoara erau pline de buruieni și nu-i convingeau nici măcar pe timișoreni.

Orașul controlat de Dominic Fritz a pierdut 60% din fondurile europene și administrația USR nu a fost capabilă nici măcar să finalizeze proiectele pe care le-a preluat de la fostul primar Nicolae Robu. Timișoara nu are niciun proiect important după 4 ani cu Dominic Fritz și a pierdut competiția cu celelalte mari orașe din România care se dezvoltă mult mai repede, precum Oradea sau Cluj.

În 2024, Fritz vrea al doilea mandat de primar, deși orașul are numeroase probleme nerezolvate. Timișorenii s-au săturat de administrația USR și de dezastrul din ultimii 4 ani. Timișoara condusă de primarul USR a demonstrat că nu poate ține pasul cu celelalte orașe din țară.

CITIȚI ȘI: Dominic Fritz, un dezastru economic: taxe mărite, fonduri europene pierdute și împrumuturi de la bănci

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: