Skip to content
Opinii

Domnu’ Aurescu! Spuneti, dom’le, cine e de vina pentru pliantul ala idiot!

Intai de toate, trebuie sa spun ca sunt fan Bogdan Aurescu. Pentru cine nu stie, Bogdan Aurescu a condus, acum sase ani, echipa care a obtinut victoria istorica a Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in procesul cu Ucraina privind delimitarea Platoului Continental al Marii Negre. O victorie care ne-a adus drepturile suverane de explorare si exploatare a 80% dintr-o suprafata de 12.200 de kilometri patrati. Gaze, mai précis, in cantitati enorme. In opinia mea, imediat ce moare, lui Bogdan Aurescu trebuie sa i se faca o statuie. Din aur, daca n-o fi criza si deficit bugetar si atunci…

Pe de alta parte, m-a intristat foarte tare incidentul cu seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, cel care a primit o brosura in care, pe coperta, apare steagul german imprimat pe harta Frantei. In primul rand, pentru ca eu aveam senzatia ca Bogdan Aurescu a imprimat, personalului din MAE, stilul sau pedant si perfectionist. In al doilea rand, pentru setul de scuze jalnice oferite dupa incident.

“Brosura a fost imprimata intr-un singur exemplar de catre Agerpres, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german. Precizam faptul ca Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta corecta a brosurii, in format electronic. Imprimarea gresita a fost o greseala tehnica din partea Agerpres, pe care ne-o asumam si pentru care ne cerem scuze atat Ministerului Afacerilor Externe roman, cat si Ministerului Afacerilor Externe german.”

Agerpres, bagat la inaintare. Sigur ca da, pentru ca Agerpres nu e MAE.

Yeah, right! Adica Aurescu a primit un pdf pe email, i-a dat “bun de tipar”, si pe urma cei de la Agerpres l-au modificat? Nu se modifica ceva care are mentiunea “bun de tipar”. Se mai trece printr-un filtru gramatical, cu cineva care n-a participat la scriere si editare. Un “cap limpede”, cum se spune in mediile astea.

Inca un argument: cand printezi ceva in cateva sute/mii de exemplare, exista posibilitatea ca beneficiarul sa primeasca o ciorna, nu un master, care se face dupa aia, cu poze/grafica profesionale. In cazul asta, avem mentiunea clara “un singur exemplar”, ceea ce arata ca pdf-ul a fost printat/taiat/capsat pe un copiator nu foarte performant, din MAE. Eu am vazut, intr-o primaria comunala, un copiator care valora mai mult decat masina mea, asa ca nu m-as mira ca in MAE sa fie vreun Minolta de 3.000 de euro.

Si atunci, ce s-a intamplat? Pai, avem doua variante:

 1. Nu Bogdan Aurescu a dat viza “bun de tipar” pe pdf, ci altcineva, la sugestia acestuia, cel mai probabil, din lipsa de timp. Cum Bogdan Aurescu pare un tip de calitate, acum il acopera pe oligofrenul incult, dintr-un simt al raspunderii profund neromanesc. Noi nu asa ne stim ministrii, domnu’ Aurescu! Ce, vreti sa iesiti in evidenta?! Va dati corect?!
 2. Bogdan Aurescu si-a dat viza neremarcand ca forma din dreapta reprezinta Franta, nu Germania. O zi proasta, o fi fost obosit, poate era in momentul ala cand stergi si raspunzi automat la emailuri numai sa scapi de ele, cu atentia diminuata.

Observati, va rog, ca in ambele variante, ministrul Aurescu minte. Si asta e foarte nasol.

Daca minte si m-am prins eu, s-au prins si cei de la MAE german. Si oricat ar fi fost de politicos Steinmeier, spunand ca “nu apreciaza ca situatia creata in legatura cu brosura va aduce vreo problema in relatiile bilateral”, va spun ca neamtul e suparat foc.

S-au suparat si francezii, sunt sigur. Astia chiar au fost ocupati de Germania, dupa ce s-au predat pasional, cum numai francezii stiu sa o faca.

E suparat foc, pun pariu, si presedintele Klaus Iohannis, care, la cat de impulsiv e, ar putea sa-l demita pe Aurescu data viitoare cand paltonul lui nu e tratat cu respectul demn de un palton prezidential in vreun aeroport.

Am dat munitie de top, tuturor agentiilor mari de stiri, ca sa ne decredibilizeze cel mai bun ministru pe care l-a avut Romania in ultimii zece ani. Credeti ca Reuters, cand va face o referire la Aurescu, va scrie despre Insula Serpilor? Va spun eu ca nu. Pliantul e mult mai misto.

Pe scurt: ne-am facut de cacao, domnu’ Aurescu. Si tu impreuna cu noi, daca nu ne spui, cu nume si prenume, cine e de vina pentru pliantul idiot. Si asta nu e bine: noi suntem celebri in toata lumea prin faptul ca cersim si furam prin toate marile capitale ale lumii, si prin faptul ca ministrii nostrii sunt mai hoti decat hotii lui Ali-Baba si mai bogati decat aia pe care-I jefuia Ali-Baba. Ce cauta un tocilar integru ca tine in chestia asta, chiar nu pricep…. Vrei sa ne strici brandul de tara, sau ce?

 

…………

Pe Bogdan Stoica il puteti citi si pe www.bogdanstoica.ro

6 comentarii la “Domnu’ Aurescu! Spuneti, dom’le, cine e de vina pentru pliantul ala idiot!

 1. Bogdan, tu cand faci un cadou nu-l verfici mai intai? Nu verifici daca sticla de wisky e originala sau te faci de ras cu niste alcool cu caramel? Aurescu nu a deschis si el chestia aia, sau la vechimea lui nu a vazut dintr-o privire ca harta e gresita?

 2. Este o gafa si nu e: se stie ca Germania domina Europa si in mod evident Franta. Am vrut sa facem un compliment si sa ne guduram pe linga nemti,in buna traditie romaneasca de slugi si pupincuristi. Realizati cu cine sint populate institutiile care ne conduc destinele? Ce lipsa de profesionalism,ce lipsa de constiinta profesionala,ce lipsa de discernamint?!
  In alte vremuri responsabilii respectivi incasau cel putin 10 ani pentru afectarea relatiilor romano-germane si-i mai acuza si de colaborare cu vreun serviciu de informatii ostil Romaniei.Nu e chiar asa de greu sa se adevarul.

 3. Este „locomotiva ” economiei U.E. !!!
  Nimic mai mult!
  Sper sa NU fiu luat de tampit!
  Dar NU dl Aurescu e de vina.
  NU ma repet, se pare ca sunt unpic NU mult, cenzurat.

 4. Locomotiva Europei are datorii de 4 trilioane!!
  De ce?
  Cui?
  Cine are atatia bani de dat?
  Ce s-ar intampla daca nemtii ar trebui sa plateasca maine?
  Unde e locomotiva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *