Skip to content
Opinii & Analize

Domnu’ Cioloș, de ce se asfaltează DN1?

" "

Ați văzut vreo groapă pe DN1 București Ploiești? Dar pe tronsonul Ploiești-Câmpina? Eu unul n-am văzut, deși conduc frecvent pe rutele astea. Ici-colo, câte o denivelare ușoară, produsă de camioanele grele, și care nu te poate arunca în decor decât dacă rulezi ca un psihopat, cu 180 la oră.

Și cu toate astea, cele două drumuri naționale au fost asfaltate, în iulie-august. Pe mutește, fără vreun referat de necesitate, fără să fie nevoie.

" "
" "

Pot să-mi imaginez de ce. Să asfaltezi DN1 e o lucrare ușoară. E aproape de capitală, ai spații largi în care să-ți desfășori utilajele, ai loc să faci devieri de trafic. În plus, nefiiind gropi, e foarte ușor, tehnic vorbind, să răzui stratul existent și să torni covor asfaltic nou. Easy money.

Asta e România. Cu toată campania anticorupție, cu toată amenințarea unei noi crize economice, cu toată resursa bugetară mică, continuăm să aruncăm banii pe geam, în loc să-i cheltuim pe lucruri care chiar ne trebuiesc. Nu știu cât a costat asfaltarea celor 90 de kilometri din DN1, dar sigur au fost suficient de mulți bani cât să cumperi niște scule pentru ISU, de exemplu. Că tot a apărut raportul anual…

Sau nu știți de raport? Aaa, e chiar mișto. Cică dacă are loc un cutremur puternic, ne va afecta pe 75% dintre noi. Inspectoratele ISU din țară au un grad modest de dotare sau chiar absent. Nu există suficiente autospeciale, mijloace speciale de intervenţie, echipamente de asanare pirotehnică, căutare-salvare urbană, intervenţii nautice, adăpostire, înştiinţare-alarmare. Scrie negru pe alb, în proiectul Strategiei de dezvoltare a ISU 2016-2025. E pe site-ul MAI, citiți singuri.

Culmea e că și salvatorii sunt vulnerabili în caz de cutremur. 32 de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea pompierii au risc seismic ridicat. Oamenii ăștia nu au cu ce să ne salveze, in document scrie că „s-a identificat lipsa unor stocuri de materiale şi tehnică necesare gestionării unor situaţii de urgenţă majore”.

Prevenire? Instruire? Manuale școlare dedicate? Campanii radio-tv, pentru mediul rural? Nu. Nu sunt bani.
ISU s-ar pune la punct, cât de cât, cu vreo sută de milioane de euro, bani pe care România îi cheltuiește lunar pe tâmpenii inutile. Legal, că îi e frică de DNA. Dar prostește.

Am atașat și niște fotografii, să vadă și premierul cum se toarnă asfalt drept peste asfalt drept.

dn1dn2

dn3

Editorialist PSnews.ro și pasionat de fotografie, Bogdan Stoica are un blog de succes care se menține în Top 10 Național de câțiva ani, depășind 1 milion de cititori unici.

Pe Bogdan Stoica îl puteți citi și pe www.bogdanstoica.ro.

" "

1 comentariu la “Domnu’ Cioloș, de ce se asfaltează DN1?

  1. „sa manance si gura la ai nostri o paine” … cum de ce?!?!
    aaaa ca nu a stiut nimeni … acu` lasati ca doar nu trebe sa stie toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *