Skip to content
Opinii & Analize

Domnule ministru, medicii când îi reformați ca să-i faceți oameni?

Am văzut că sunteți ca o soacră care vine și ne scoate mizeria de sub preș. Ne-ați spus că avem spitale infecte, unele stau să cadă, fără echipamente de ultimă performanță. Dar despre medici nu ne spuneți nimic?

Oare singura problemă să fie spitalul în sine, nu și oamenii care muncesc acolo?

Eu cred că ar trebui să ciuliți mai bine urechile și să deschideți larg ochii. Da, e la modă să spui că sistemul de sănătate e praf și pulbere, dar și oamenii care fac parte din el sunt în aceeași măsură. Pot să bag mână în foc că peste 50% dintre medicii și asistenții din România sunt oameni de rahat. Nu am făcut sondaje. Făceți-le dumneavoastră și spuneți-mi dacă mi-am ars mâna.

Îmi cer scuze pentru limbaj, dar nu știu cum să descriu altfel o ființă care pune mai presus banii decât viața unui om. Cam același lucru pe care l-au făcut și colegii dumneavoastră, când au distrus sistemul de sănătate. Vă dau două exemple:

Medicii ar fi trebuit să iasă în stradă și să ne spună despre dezastrul din spitalele din România. Protest, miting, dădeau interviuri, veneau la Minister și îl luau la șuturi pe ministru – găseau ei o modalitate să se facă auziți. Nu. Au stat liniștiți în funcții și au așteptat banii statului. Unii, mai tupeiști, mai colorați politic, au ajuns la conducerea unitățile medicale și au reușit afaceri bune. Oare unde s-au dus toți banii alocați pentru sănătatea românilor? Se vorbește des despre faptul că medicii au salarii mici, dar am văzut și mulți care locuiesc în vile și vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro. Un paradox despre care evitați să vorbiți.

Sistemul medical este unul corupt și începe cu medicul care ne consultă. Cu siguranță ați vorbit cu pacienții din România. Foarte puțini dintre ei au găsit un medic care să nu le ceară șpagă sau să nu aștepte șpaga ca să-și facă treaba. Dai 100 de Euro și ești tratat de toate bolile. Ești sărac și mori repede. Din păcate, te chinui. Spitalele acelea infecte sunt focare de corupție. Și eu am terminat o facultate, dar nu-mi dă nimeni șpagă ca să merg la muncă și să-mi fac datoria. Dacă o să aruncați un ochi prin anumite spitale, „motoarele” sunt puse în funcție doar după ce bagi niște bani în buzunarul de la halatul domnului doctor.

Să nu mai vorbim de atitudinea de semizei a cadrelor medicale. Uneori chiar și asistentele te privesc cu scârbă, ca pe un muritor de rând. Știți că bunicii mele paralizată i s-a schimbat lenjeria de la patul de spital doar după ce a dat șpagă? Chiar dacă inițial nu „erau cearșafuri curate”, imediat a apărut unul după 20 de lei. Acum imaginați-vă câte astfel de persoane sunt în această situație, dar e mai confortabil să n-o faceți. La vreo problemă, dumneavoastră fugiți repede în Viena, nu? Aici, la noi, lăsați procurorii să facă curat înainte să investim alți bani în sănătate. Pe bune, dumneavoastră v-ați lăsa casa pe mâna unui hoț? Nici noi nu vrem să ne lăsăm spitalele pe mâinile unor șpăgari.

O să spuneți că asta cu șpaga la medic ține de morală și etică și alte povești. Vă contrazic dacă aveți de gând să alegeți acest argument. Oamenii – medici, profesori, politicieni etc. – respectă legea atunci când sunt constrânși s-o facă și atunci când instituțiile statului îi verifică (nu supraveghează!). Dacă îi lăsăm pe oameni de capul lor, așa cum s-a întâmplat în spitale, ajungem cu toții să murim plin de boli, în niște clădiri infecte și săraci.

E datoria ANAF-ului să vadă cum și-au construit anumiți medici vile. E datoria procurorilor să ne explice cum firma X primește contracte supraevaluate. Și e datoria ministerului să aibă grijă pe mâna cui lasă banii. Dacă medicii vor fi deranjați de faptul că le tăiați aprovizionarea, atunci n-au decât să plece din țară. Dar vă mai rog ceva: obligații prin lege să profeseze câțiva ani în România, că nu degeaba le plătim facultatea. Eu nu sunt generos și nici nu vreau ca Facultatea să pregătească medici pentru Franța sau Germania.

Vă doresc să mai rămâneți mulți ani la Minister, dar regret că n-ați prins taurul de coarne, ci v-ați grăbit să-l trageți de coadă. Consider că degeaba vorbim de investiții în infrastructura spitalicească atât timp cât acolo sunt hoții.

1 comentariu la “Domnule ministru, medicii când îi reformați ca să-i faceți oameni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *