Skip to content
Politică

Donald Trump, poziție neașteptată: vrea să colaboreze cu democrații cu o condiție

news.ro

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări miercuri că este pregătit să coopereze cu democraţii, în curând majoritari în Camera inferioară a Congresului, în urma alegerilor de la jumătate de mandat de marţi, însă cu condiţia ca ei să renunţe la planurile lor de a-i ancheta preşedinţia şi finanţele, relatează AFP.

”A fost o zi mare, o zi incredibilă”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă, la Casa Albă. ”Partidul republican a sfidat istoria şi ne-a extins majoritatea în Senat, dejucând în mod important previziunile cu privire la Cameră”.

Democraţii le-au luat aproximativ 30 de mandate, la Camera Reprezentanţilor, şi urmează să obţină 229 de mandate, iar republicanii 206, potrivit unor ultime estimări publicate de cotidianul The New York Times (NYT). În Senat, majoritatea republicană ar urma să treacă de la 51 la 53 de mandate din 100, informează news.ro.

Faptul că democraţii controlează jumătate din Congres va face lucrurile ”mai simple”, a continuat el, în această întâlnire pe alocuri tensionată cu jurnalişti. Va exista ”mai puţină paralizie”, în opinia sa. ”Democraţii vor veni să ne vadă cu un plan cu privire la infrastructuri, cu privire la sănătate, cu privire la ceea ce vor. Iar noi vom negocia”.

Politic, preşedintele calculează că negocierea cu o Cameră democrată îi va facilita sarcina, în comparaţie cu situaţia din primii doi ani ai mandatului său, în care majoritatea republicană era constant supusă unor ameninţări cu dezertări interne, între aliaţi moderaţi şi ultraconservatori. Invers, în opinia sa, democraţii ”strâng din coate” şi votează în bloc.

”Dacă democraţii au o idee cu privire la scăderea impozitelor, eu cred mult în ea, voi studia absolut orice idee”, a continuat el, evocând de asemenea un ipotetic compromis în domeniul imigraţiei.

Însă el a evocat ameninţări cu anchete parlamentare ale noilor şefi ai Camerei, şi anume în vederea obţinerii fişelor cu impozitele miliardarului, şi a ameninţat că ”nu le putem face pe amândouă în acelaşi timp. Le putem face pe amândouă? Nu. Dacă ei fac asta, ei nu vor mai face restul”.

”Ei pot să joace acest joc mic, însă noi suntem mai buni”, a ameninţat Donald Trump. El a sugerat astfel că va lansa anchete cu privire la divulgări de documente clasificate de către senatori democraţi.

În ceea ce priveşte declaraţiile sale de venit, pe care a refuzat dintotdeauna să le facă publice, spre deosebire de predecesorii săi, el a declarat că nu s-a răzgândit, pretextând că există controale fiscale în curs de ani de zile. ”Nimeni nu-şi publică foaia de impozite în timpul controlului fiscal”.

În cazul în care democraţii insistă, ”statul va fi paralizat”, a ameninţat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *