Skip to content
Internațional

Donald Tusk cere începerea procesului de aderare a Macedoniei de Nord la UE

news.ro

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Donald Tusk, a cerut marţi liderilor europeni să stabilească o dată pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord, informează EFE, citată de Agerpres.

”Acum este rândul vostru să faceţi ce trebuie făcut, pentru că Macedonia de Nord a făcut deja ceea ce trebuia să facă”, a declarat Tusk la Skopje, într-o conferinţă de presă comună cu premierul nord-macedonean Zoran Zaev.

Oficialul european a dat asigurări că Macedonia de Nord ”a făcut tot ceea ce trebuia să facă în ultimii doi ani pentru ca UE să înceapă negocierile, urmând recomandările Comisiei Europene”. De aceea, Tusk a cerut ca data începerii negocierilor să fie stabilită cu prilejul următorului summit al liderilor europeni, care se va desfăşura la Bruxelles în 17 şi 18 octombrie.

Macedonia de Nord este candidat oficial la aderarea la UE încă din 2005, însă negocierile cu Bruxellesul nu au început, în principal din cauza disputei îndelungate cu Grecia pe tema numelui ţării, conflict care şi-a găsit rezolvarea în ianuarie.

În ultimii doi ani, guvernul nord-macedonean a încheiat acorduri cu Grecia şi Bulgaria pentru a soluţia chestiuni bilaterale esenţiale cu speranţa de a putea adera mai rapid la UE şi la NATO.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *