Skip to content
Europa

Donald Tusk: Combaterea populismului şi manipulării, una dintre marile provocări ale PPE

news.ro

Una dintre cele mai mari provocări pentru Partidul Popular European (PPE) va fi combaterea populismului şi a manipulării, a declarat miercuri viitorul preşedinte al formaţiunii paneuropene, Donald Tusk, în intervenţia sa din prima zi a congresului PPE de la Zagreb.

”Până recent mulţi dintre noi au crezut că, în contextul modernizării, nevoi precum securitatea şi identitatea şi-ar pierde semnificaţia şi, în consecinţă, rolul şi misiunea statului şi autorităţii publice s-ar putea schimba şi ele. Dar realitatea tinde să fie puţin diferită. Astăzi, chiar mai mult decât în trecut, teama este cea care joacă un rol mai important în politică. Mulţi oameni se tem pentru securitatea lor mai mult decât pentru altceva. De exemplu, în momente precum criza migraţiei sau noul val de terorism, teama este cea care domină în comparaţie cu alte emoţii sociale. ‘Daţi-ne sentimentul de siguranţă şi securitate’ – asta am auzit în Europa în ultimii ani. În perioade de incertitudine, când totul se schimbă în jurul nostru, oamenii vor să fie siguri că cei aflaţi la putere nu îi vor abandona”, a spus Tusk, care la 30 noiembrie îşi încheie mandatul de preşedinte al Consiliului European, citat de agerpres.ro.

El a ţinut să evidenţieze că, în pofida predicţiilor negative şi chiar a eforturilor oponenţilor politici, PPE a câştigat din nou alegerile pentru Parlamentul European, desfăşurate în perioada 23-26 mai.

Donald Tusk a ţinut să-i mulţumească lui Joseph Daul, care a condus PPE în ultimii şase ani ”într-o perioadă cu adevărat dificilă”.

”Dragă Joseph, va fi foarte dificil să te înlocuiesc, ai făcut o muncă excelentă. Ne-ai dat tuturor sentimentul siguranţei şi un sens al acţiunilor noastre. Eşti un adevărat lider al comunităţii noastre. Vreau să îşi mulţumesc şi pentru încredere. Tu ai fost cel care, în urmă cu mai mult de un an, mi-ai sugerat că aş putea fi succesorul tău şi ai avut atât de multă grijă de această idee încât sunt singurul candidat. Asta este o nouă dovadă a afecţiunii tale. Îţi mulţumesc”, a spus fostul premier polonez..

În cursul după-amiezii, delegaţii la congresul PPE îl vor valida prin vot pe viitorul preşedinte al Partidului Popular European, singurul candidat înscris pentru această funcţie. Donald Tusk va deveni astfel primul politician est-european la preşedinţia PPE de la fondarea acestuia, în 1976.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *