Skip to content
Politică

Donald Tusk, despre Iohannis: I-am spus cu deplină convingere că ar fi un extraordinar președinte al Consiliului European

Klaus Iohannis și Donald Tusk Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul Partidului Popular European, Donald Tusk, a confirmat miercuri, pentru prima oară în mod oficial, că președintele Klaus Iohannis a fost luat în calcul pentru a prelua șefia Consiliului European. El a precizat că Iohannis a refuzat propunerea, explicând că ”încă mai are lucruri de făcut în România”.

Am discutat cu președintele Iohannis, și conversația a avut loc aproape cu un an în urmă, despre cine ar trebui să preia conducerea instituțiilor europene. Discuția a fost una sinceră și discretă, în birou nu mai era nimeni în afară de noi. I-am spus cu deplină convingere că ar fi un extraordinar președinte al Consiliului European. Klaus a zâmbit cordial, mi-a mulțumit pentru propunere, și după un timp a adăugat: <<Știi, Donald, încă mai am ceva de făcut în România, așa că te rog să nu iei în calcul candidatura mea. Îți amintești când ți-am arătat o fotografie cu protestele din București și din alte orașe? Mii de tineri români cred în ceea ce cred și eu: și anume că politica nu trebuie să fie murdară, că oamenii aflați la putere pot fi onești, că legea trebuie să însemne lege, că Europa nu înseamnă doar geografie, ci înbainte de toate, înseamnă valori. Nu îi voi lăsa pe acești oameni să rămână pe cont propriu>>”, a povestit Donald Tusk la Palatul Cotroceni, prezent la ceremonia în care preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul „Coudenhove-Kalergi”.

Informația că președintele Klaus Iohannis este luat în calcul la Bruxelles pentru a prelua șefia Consiliului European a fost publicată în exclusivitate, pe 2 martie 2018, de jurnalistul Dan Tăpălagă.

În iunie 2019 și cotidianul britanic The Financial Times a scris că președintele Klaus Iohannis se află pe o listă restrânsă de lideri favoriți să îi succeadă lui Donald Tusk și să devină următorul președinte al Consiliului European, instituția care reunește șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Abia la finalul aceleiași luni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu intră în cursa pentru președinția Consiliului European și vrea al doilea mandat de președinte al României, potrivit G4media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *