Skip to content
Europa Internațional

Donald Tusk pledează în favoarea unei amânări a Brexitului de ”maximum” un an

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a pledat în favoarea unei amânări a Brexitului de până la ”maximum” un an, într-o scrisoare adresată celor 27 de state membre UE, ai căror şefi de stat şi guverne se întâlnesc miercuri cu Theresa May la Bruxelles, relatează AFP.

May a cerut o amânare până la 30 iunie, pentru a încerca să depăşească criza politică din Regatul Unit.

Însă, în această scrisoare pe care a trimis-o marţi, Tusk apreciază că există ”puţine motive să se creadă” că o ratificare a acordului divorţului în Camera Comunelor va avea loc până atunci.

Dacă noi nu ajungem să ne punem de acord asupra unei viitoare amânări, va exista riscul unui Brexit fără acord accidental”, argumentează el.

De aceea cred că trebuie să discutăm, de asemenea, despre o amânare alternativă mai lungă”, adaugă liderul european.

O posibilitate ar fi o amânare flexibilă, care să dureze atât timp cât este necesar, dar nu mai mult de un an, pentru că, după această dată, noi va trebui să hotărâm în unanimitate cu privire la anumite proiecte europene-cheie”, continuă el, referindu-se la elaborarea bugetului UE pe perioada 2021-2027.

Potrivit preşedintelui Consiliului European – instanţa care reprezintă statele membre -, ”această flexibilitate ar permite să se pună capăt automat amânării, imediat ce cele două partide vor fi ratificat acordul retragerii”.

Regatul Unit va fi liber să plece imediat ce va fi pregătit. Iar cei 27 vor evita, astfel, summituri dedicate Brexitului cu repetiţie”, mai scrie Tusk, apreciind că este necesară ”eliminarea ameninţării unei schimbări constante a datelor-limită”.

Theresa May a efectuat marţi vizite la Berlin şi Paris, cu scopul de a obţine susţinerea partenerilor săi europeni cu privire la această nouă cerere de amânare a Brexitului, cu o zi înaintea summitului extraordinar UE.

1 comentariu la “Donald Tusk pledează în favoarea unei amânări a Brexitului de ”maximum” un an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *