Skip to content
Internațional

Donald Tusk: Șansele ca Marea Britanie să anuleze Brexitul sunt de 20-30%

Wikipedia

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, apreciază că există şanse de 20-30% să fie anulată procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează cotidianul The Guardian.

Referendumul din 2016 a avut loc în cel mai prost moment politic, a fost rezultatul unui calcul politic greşit„, a declarat Donald Tusk într-un interviu acordat publicaţiei poloneze Gazeta Wyborcza.

Nu a existat o dezbatere de tip real despre consecinţe în campania premergătoare acestui referendum, ci abia după vot. Astăzi, rezultatul probabil ar arăta diferit. În mod paradoxal, Brexit a generat o mişcare pro-europeană în Marea Britanie„, a afirmat Donald Tusk.

Hannah Arendt a declarat că în politică şi în istorie lucrurile devin ireversibile doar atunci când oamenii le consideră a fi aşa. Deoarece, de fapt nu sunt ireversibile. După referendumul britanic din 2016, am crezut că dacă vom considera închis acest caz va fi sfârşitul. În prezent, şansele ca Brexit să nu se producă sunt, în opinia mea, de 20-30%. Este mult. De la lună la lună, devine din ce în ce mai clar că ieşirea Marii Britanii din UE va arăta complet diferit decât atunci când s-a promovat Brexit. Nu văd niciun motiv să capitulăm„, a subliniat Tusk.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), a semnalat în urmă cu două zile că ar trebui organizat un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.
Guvernul de la Londra a decis marţi participarea la alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, scrutinul urmând să fie organizat în Marea Britanie pe 23 mai.
Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit, potrivit hotnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *