Skip to content
Sănătate

Donatorii de celule stem, scutiți de plata CASS timp de zece ani

Inquam Photos / Alexandru Busca

Cei ce vor dona, începând cu 18 septembrie 2022, celule stem extrase din măduva osoasă sau sânge, vor beneficia de scutire de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) timp de zece ani de la donare, potrivit unei ordonanțe publicate ieri în Monitorul Oficial.

OG 37/2022, apărută ieri în Monitorul oficial, introduce în Codul fiscal o nouă categorie de persoane ce vor fi exceptate de la plata CASS. Este vorba, mai exact, despre exceptarea de la plata CASS, începând cu data de 18 septembrie 2022, a donatorilor de celule stem hematopoietice, scrie antena3.ro.

Exceptarea de la plata CASS pentru donatorii de celule stem se va aplica timp de zece ani de la momentul donării.

Celulele stem hematopoietice se pot extrage, în cazul adulților, din măduva osoasă sau sânge și sunt folosite în tratarea unui număr mari de afecțiuni, inclusiv a unor tulburări imune sau boli oncologice.

În prezent beneficiază de scutirea de la plata CASS, printre alții, copiii până la vârsta de 18 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, persoanele cu handicap, femeile însărcinate și lăuzele, persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *