„Azile” sau „aziluri”? O intrebare care a dat naștere, în ultima lună, la o adevărată controversă. Deși în unele dicționare online figurează ca fiind corectă varianta „aziluri”, conform DOOM3, singura formă corectă este „azile”.
Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti anunță că, începând din această lună, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM3) poate fi consultat și online, liber și gratuit. Odată cu controalele din „azilele groazei”, românii s-au împărțit în două tabere vizavi de pluralul cuvântului „azil”, scrie digi24.ro.
La aproape toate știrile apărute în presa din România și care foloseau forma de plural „azile”, existau voci care „corectau” jurnaliștii.
Conform DOOM3, varianta corectă este, cităm: „azil s.n., pl. azile”.
Începând din această lună, românii pot consulta online Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), elaborat la Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.
Adresa este https://doom.lingv.ro/, iar accesul pe site este liber și gratuit.
Versiunea digitală transpune în format electronic ultima ediție a dicționarului tipărit (DOOM3), apărut în 2021. După cum se știe, DOOM este un dicționar normativ, iar cuvintele sunt redactate conform normelor oficiale în vigoare astăzi. Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic (calculator, telefon, tabletă), este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare.
Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile Despre dicționar și Utile). Tot pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.
Căutările în dicționar se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare; atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă; cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de căutare aproximativă sau sugestii de căutare.
De asemenea, se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*). În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă: adaus –> forma corectă: adaos; aspectos –> forma corectă: aspectuos; bulgăr –> forma corectă: bulgăre.
Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști, se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă, se arată în postarea Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, de pe rețelele sociale.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News