Skip to content
Politică

Cocoş face dezvăluiri-cheie despre tunurile date de milionari. Cum se fura la ANRP

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, face dezvăluiri-cheie despre tunurile date de milionari.

Astfel, afaceristul Dorin Cocoș divulgă cum a ajuns milionarul Horia Simu să-şi cumpere o vilă la Saint Tropez, din banii pe care i-a câştigat după o retrocedare frauduloasă de circa 7,8 milioane de euro.

Cel care i-ar fi dat mita este milionarul Horia Simu, care a apelat la relaţiile acesteia cu Dorin Cocoş şi Gabriel Surdu, potrivit romaniatv.net.

Milionarul Horia Simu şi consultantul Adrian Thiess, care se aflau în spatele off-shore-ul Rosintaly Management Limited (Cipru), au cumpărat cu 700.000 de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 25 hectare situat în Constanţa (zona Brătianu – Anadalchioi).

În actele oficiale firma este reprezentată de avocatul Andrei Buliga. Într-un denunţ făcut la DNA, pe 18 iulie 2015, Simu şi Thiess au confimat că ei controlau Rosintaly şi au oferit mai multe detalii anchetatorilor.

Pe 26 mai 2011, ANRP a decis despăgubirea în acest caz pentru suma de 8.750.000 de euro (35 euro/mp).

Procurorii DNA susţin că imediat după ce Rosintaly ar fi dobândit drepturile litigioase, Simu ar fi încercat prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale şi Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) să urgenteze obţinerea despăgubirilor la nivelul autorităţilor implicate: Primăria şi Prefectura Constanţa, ANRP şi CCSD.

El era dispus să ofere 25% din suma pe care urma să o primească pentru a grăbi procesul de despăgubire.

Primul pas ar fi fost contactarea lui Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cel care i-ar fi facilitat legătura cu prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz. Moldoveanu i-ar fi facilitat lui Simu întâlnirea cu unul dintre greii din Capitală, Gabriel Georgian Surdu – fostul şef al RA-APPS, judecat într-un alt dosar DNA pentru cumpărare de influenţă. Acest lucru s-ar fi făcut prin intermediul lui Ion Sterian – director tehnic la RA-APPS. Surdu avea relaţii la vârful PDL, dar cea mai puternică era reprezentată de amicul său Dorin Cocoş.

Surdu şi Cocoş au denunţat la DNA că i-au dat Crinuţei Dumitrean mită suma de 400.000 de euro, pentru a facilita despăgubirea. Surdu a povestit că şpaga a dat-o în august 2011 în biroul de la ANRP al Crinuţei Dumitrean.

Birişiu, Moldoveanu, Sterian, Niculae, Surdu şi Cocoş au povestit la DNA, în declaraţiile de martor, cum s-au împărţit banii, cei 25% primiţi pentru serviciile lor. Partea de 10% din drepturile litigioase controlate de Ionuţ Birişiu, aproximativ 3,59 milioane de lei, a fost împărţită astfel: Birişiu – 25%, Daniel Moldoveanu – 30% şi Ion Sterian – 45%. Partea de 15% din drepturile litigioase controlate de Aurel Niculae, aproximativ 1.278.000 de euro, ar fi fost împărţită astfel: 40.000 de euro lui Niculae, 400.000 de euro ar fi fost daţi Crinuţei Dumitrean, iar 838.000 de euro au fost împărţiţi între Surdu şi Cocoş. Expertul Alin Dima ar fi primit pe o terasă din Piaţa Ovidiu (Constanţa), de la avocatul Andrei Buliga, un plic în care se aflau 5.000 de euro.

Partea lui Horia Simu, restul de 75% din despăgubire, aproximativ 27,5 milioane de lei au ajuns, după vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea, într-un cont deschis de Rosintaly Management Limited la banca elveţiană HSBC din Elveţia. Procurorii DNA spun că aceşti bani ar fi fost folosiţi în interesul milionarului. Primul pas a fost să mute o parte din bani pe firma franceză SCI Allegra – reprezentată la tranzacţie de soţia sa, Raluca Simu. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă de vacanţă, în valoare de aproximativ 3.500.000 de euro, situată în sudul Franţei, în staţiunea Saint Tropez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *