Doru Dăncuș, „locotenentul” lui Cherecheș, și noua rețea de corupție din Baia Mare

Sursa foto: Dăncuș Ioan Doru

Doru Dăncuș, primar interimar în Baia Mare, este „locotenentul” lui Cătălin Cherecheș și controlează noua rețea de corupție din primărie. După arestarea coruptului Cătălin Cherecheș, Dăncuș a devenit primar interimar și a fost recrutat de Gabriel Zetea, liderul PSD.

În 2024, Dăncuș este candidatul PSD pentru Primăria Baia Mare. Astfel, rețeaua corupției Cherecheș vrea să rămână la putere, deoarece atât Zetea, cât și Dăncuș au crescut politic lângă fostul primar condamnat.

Contractele pentru Doru Dăncuș

Doru Dăncuș este abonat la banii primăriei Baia Mare. Procurorii DNA au arătat că, din 2011, firma ArtTradition, controlată de Doru Dăncuș, a obținut numeroase contracte de la primăria condusă de Cherecheș. Aceeași firmă sponsoriza și evenimentele lui Cătălin Cherecheș. Pe de o parte, firma lui Dăncuș primea bani de la primărie, iar ulterior o parte din banii cetățenilor se întorceau la Cherecheș.

ArtTradition este o firmă care se ocupa de organizarea tuturor evenimentelor publice ale Primăriei Baia Mare. Între 2013 și 2016, firma lui Doru Dăncuș avea o cifră de afaceri de milioane de lei în fiecare an.

În 2016, Doru Dăncuș a devenit vice-președinte al Consiliului Județean Maramureș, în timpul mandatului lui Gabriel Zetea, și nu mai putea să obțină contracte cu Primăria Baia Mare. Fără banii primăriei, firma lui Dăncuș a intrat în insolvență încă din 2017.

Rețeaua Cherecheș-Dăncuș-Ureche

Firma ArtTradition s-a transformat peste noapte, astfel încât banii să rămână în aceeași rețea. Ilie Ureche, prietenul lui Doru Dăncuș, a preluat contractele cu Primăria Baia Mare condusă de Cătălin Cherecheș.

ArtTradition a fost înlocuită cu Art Electric Show SRL, care reușește să dea lovitura din 2018, când cifra de afaceri îi crește la 2,5 milioane de lei, cu un singur angajat. În următorii ani, firma a avut o cifră de afaceri de milioane de lei, cu excepție în 2021 (probabil afectată de pandemie).

Art Electric Show SRL este o firmă controlată de Ilie Ureche. Inițiat, firma era un SRL-D și se numea Casa Ieudeană SRL-D, situată în Ieud, strada Principală, nr. 539 (la această adresă domiciliază chiar mama lui Doru Dăncuș, arată presa locală). Firma lui Ureche avea sediul acasă la mama lui Dăncuș. Ulterior, Ureche se mută în Baia Mare și schimbă numele firmei în Masra Suport SRL-D. În 2019, Ureche schimbă numele firmei din nou și apare Art Electric Show SRL, cu sediul social în satul Merișor.

Ilie Ureche mai are o altă firmă, Ilinc Electric SRL, înființată în 2006 și cu o cifră de afaceri și mai mare. Această firmă oferă servicii de iluminat la festivaluri, motiv pentru care Ureche este supranumit „regele luminilor”. Ilinc Electric SRL a obținut contracte cu mai multe primării din județul Maramureș, iar în 2023 a ajuns la o cifră de afaceri de 14 milioane de lei si un profit de 3,2 milioane lei.

Doar în perioada 2021-2023, firma Ilinc Electric a primit aproape 1 milion de lei de la Primăria Baia Mare pentru niște lumini de Paște. În același timp, firma lui Ureche a sponsorizat evenimentele lui Cherecheș cu peste 260.000 de lei. Evenimentele lui Cherecheș aveau rolul de a spăla imaginea primarului și erau o campanie de promovare.

Ilie Ureche și Doru Dăncuș

ArtTradition, cumpărată de Art Electric Show

În 2021, firma ArtTradition a declarat falimentul. În 2022,  a fost stabilit un evaluator care să stabilească valoarea bunurilor firmei ArtTradition, a lui Doru Dăncuș.

Bunurile ArtTradition erau un teren, o hală de depozitare și bunuri mobile în valoare de 161.046,56 lei, arată presa. Firma Art Electric Show SRL a făcut o ofertă de 161.046,56 lei + TVA pentru bunurile mobile ale firmei ArtTradition. Nimic nu se pierde, totul rămâne în rețeau de corupție.

De când Doru Dăncuș a devenit viceprimarul lui Cătălin Cherecheș, în 2020, firma acestuia nu mai putea să obțină contracte cu primăria, pentru că risca să fie arestat de procurori. Astfel, a trecut toate afacerile în mâinile prietenului Ilie Ureche.

Doru Dăncuș, recrutat de Gabriel Zetea

Doru Dăncuș a revenit la Gabriel Zetea și va fi candidatul PSD pentru Primăria Baia Mare, la alegerile locale din 2024. După arestarea lui Cătălin Cherecheș, Dăncuș vrea să fie cel care dirijează banii cetățenilor către firmele prietenilor săi. În 2023, Doru Dăncuș a fost implicat și într-o anchetă penală, fiind acuzat de fals în înscrisuri.

Doru Dăncuș, în PSD în 2024, nu este decât „locotenentul” lui Cherecheș, după cum s-a autocaracterizat. Acesta moștenește rețeaua corupției Cherecheș și vrea să decidă către ce firme vor merge banii cetățenilor. Cu ajutorul lui Gabriel Zetea, rețeaua corupției rămâne la putere în Baia Mare.

CITEȘTE ȘI: Rețeaua corupției Gabriel Zetea-Cherecheș: PSD Maramureș, în mâinile penalilor

Gabriel Zetea și Doru Dăncuș

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: