Skip to content
Politică

Dosar cu prejudiciu de zeci de milioane, blocat la DIICOT de 3 ani. Soțul unei vedete a stat 4 luni în arest EXCLUSIV

agerpres.ro

PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează povestea unui dosar cu un presupus prejudiciu calculat la zeci de milioane de lei, speță care însă stă blocată de peste 3 ani la DIICOT. Cel mai cunoscut suspect din această cauză penală (ce vizează pretinse fapte de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani) a stat 4 luni în arest, dar niciunul dintre suspecți nu a fost trimis în judecată până în acest moment.

Asaltul DIICOT din 2014

Chiar dacă în valul de rețineri și arestări din anii 2014-2016 nava-amiral a cătușelor a fost Direcția Națională Anticorupție (DNA), nici Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) nu a fost lipsită de atenția presei. De exemplu, unul dintre breaking news-urile zilei de 8 decembrie 2014 l-a avut în centrul său pe omul de afaceri Dragoș Bîlteanu.

Mass media, în general, și tabloidele, în special, îl cunosc pe Dragoș Bîlteanu drept soțul Cristinei Rus, de la trupa Blondy. Presa economică însă poate spune mai multe despre el: înainte să fie reținut de către DIICOT (și apoi trimis în arest preventiv de către Tribunalul Capitalei), Dragoș Bîlteanu era de doi ani președintele Consiliului de Administrație (CA) și directorul Societății de Investiții Financiare Banat-Crișana (SIF 1). Tot în acel moment, Bîlteanu figura ca acționarul majoritar de la SAI Muntenia Invest, societatea care administra SIF Muntenia (SIF 4).

Ei bine, în această calitate de om de afaceri, Dragoș Bîlteanu a fost reținut pe 8 decembrie alături de Najib El Lakis  (membru în CA al SIF Banat-Crișana), Adrian Victor Prodan și avocatul Nicolae Mergeani (membri în Consiliul Reprezentanților Actionarilor de la SIF Muntenia) și Stere Gardan (acționar al casei de brokeraj SSIF Swiss Capital). Imediat după aceea, Tribunalul Municipiului București (TMB) i-a trimis în arest preventiv pe Bîlteanu și El Lakis (foto jos; sursa: Bursa.ro) și în control judiciar pe ceilalți, informa Ziarul Financiar în acea perioadă.

Arestul preventiv a luat sfârșit pentru Bîlteanu și El Lakis pe data de 8 aprilie, în urma unei decizii a Curții de Apel București (CAB), conform Bursa.ro. Au urmat o perioadă de arest la domiciliu și una de control judiciar înainte ca afaceriștii să fie puși definitiv în libertate.

În ziua perchezițiilor la SIF 1 și SIF 4, apoi a reținerii lotului Bîlteanu, DIICOT a emis un comunicat în care menționa acuzațiile aduse, nu și numele suspecților și nici prejudiciul, acesta apărând totuși în presa vremii (chiar dacă pe surse): 62,5 milioane de lei (echivalentul a peste 14 milioane de euro, la cursul mediu din 2014), potrivit Economica.net.

Iată mai întâi comunicatul DIICOT (disponibil AICI):

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat în data de 08 decembrie un număr de 31 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Arad şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 –2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat Crisana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupului infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipularea pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12.09.2013, 13.09.2013 şi 16.09.2013 în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF BANAT – CRIŞANA SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa „deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupului, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF BANAT CRIŞANA SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 25 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Și așa ajungem în zilele noastre

Redacția PSnews.ro a trimis către DIICOT o solicitare în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, întrebând în ce stadiu se mai afla dosarul (cine fusese trimis în judecată și cine primise soluție de clasare). Nu de alta, dar pe portalul instanțelor nu apare niciun indiciu că speța ar fi fost trimisă în judecată.

Bănuiala că dosarul era blocat la parchet ne-a fost confirmată odată cu răspunsul DIICOT, instituția condusă de către Daniel Horodniceanu precizând că speța se afla încă în faza de urmărire penală, așa cum puteți vedea în documentul de mai jos.

Avocatul a refuzat să comenteze

Zilele trecute, PSnews.ro l-a contactat pe Marian Nazat, avocatul lui Dragoș Bîlteanu, întrebându-l dacă inițiase sau are de gând să inițieze vreun demers legal, ca urmare a tergiversării dosarului la nivelul parchetului. În schimb, avocatul Nazat a refuzat să facă orice fel de comentariu.

Bîlteanu s-a întors în afaceri

În septembrie 2016, Cancan.ro relata despre conflictul apărut între Dragoș Bîlteanu și Universitatea Politehnica București (UPB). Concret: după ce Bîlteanu și alt om de afaceri, Alecsandru Hociotă, cumpăraseră drepturile litigioase ale unui teren de 17.000 de metri pătraţi aparţinând Politehnicii, Dragoș Bîlteanu nu reușise să revendice decât puţin peste jumătate din suprafaţa totală (pentru restul fiindu-le oferite despăgubiri bănești). La rândul ei, Ecaterina Andronescu (președintele Senatului UPB) a declarat pentru tabloidul citat că, de-a lungul anilor, instituţia de învăţământ a trecut prin mai multe procese privind revendicările terenurilor şi imobilelor, unii dintre solicitanţi folosindu-se chiar şi de acte false.

„Ne confruntăm de mai bine de zece ani cu asemenea cereri de revendicare în natură. Noi ne-am apărat, pentru că proprietatea Politehnicii nu este a noastră ci a celor care vin după noi. Am avut peste 40 de procese pe spaţiile acestea din curtea Politehnicii, în marea lor majoritate incorect revendicate. În sensul că nu aveau documente autentice şi practic încercau să obţină ceva ce nu le aparţine”, a afirmat Andronescu.

În martie 2017, site-ul ziarului Bursa publica un interviu cu omul de afaceri Cristina Chiriac, care câștigase recent în mod definitiv procesul cu centrul de afaceri World Trade Center București, instanța dispunând reîncadrarea sa pe funcţia de director general al WTCB, după ce Chiriac fusese demisă fără preaviz în 2014 de către administratorul special Pavel Avrămoiu. În interviul respectiv, afacerista a susținut că Dragoș Bîlteanu fusese angajat de către același Avrămoiu în postul de consilier, invocând în acest sens un document din 2016.

Tot în martie, dar în 2018, Ziarul Financiar scria că Dragoş Bîlteanu, prin firma H4L De­velop­ment, intenționa să demareze anul acesta proiectul rezi­denţial West Garden de pe bulevardul Iuliu Maniu din Capitală, pe terenul fostei fabrici de saltele Victoria. Investiţia va fi de 30 de milioane de euro în prima fază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *