Skip to content
Alegeri Politică

Dosar de candidat. Dan Barna, „secretara” lui Cioloș care visează să fie președinte, vrea privatizarea spitalelor și a școlilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Dan Barna, candidatul USR la alegerile prezidențiale din 2019, vine cu o viziune din Matrix sau din filmele americane, ruptă de realitatea din România, dorindu-și să fie protectorul multinaționalelor, al băncilor și al serviciilor secrete. Dan Barna își asumă privatizarea sistemului de Educație și de Sănătate, neglijându-i pe românii săraci, cei care se chinuie să supraviețuiască lună de lună. România lui Dan Barna este o Românie în care „fericirea” e doar pentru bogații care își permit să plătească pentru Educație și Sănătate. 

  • Bani de la PSD

Înainte să intre în politică, Dan Barna a avut o firmă de consultanță. Prin această firmă, Dan Barna a obținut contracte în valoare de peste 300.000 de Euro de la Guvernul condus de PSD. De la Ministerul de Interne (MAI) a luat 220.000 de Euro pentru un ghid de consultanță în fonduri europene. Avea nevoie MAI de consultanță în fonduri europene sau a fost un alt contract inventat pentru ca „băieții deștepți”, în cazul ăsta Dan Barna și gașca lui, să aibă acces la fondurile statului? La vremea respectivă, ministrul de Interne era Radu Stroe. Apoi a luat bani de la Ministerul Justiției, condus de Robert Cazanciuc, și de la Consiliul Județean Ialomița, condus de penalul Vasile Ciprian Ciupercă. 

În 2014, când dădea mâna cu Ciupercă, Dan Barna n-avea nicio problemă cu penalii, chiar lua bani de la ei. Precizăm că Vasile Silvian Ciupercă, fostul președinte CJ Ialomița, a fost acuzat de fapte de corupție de către procurorii DNA, ceea ce după logica lui Dan Barna îl face „penal”. Până la urmă, Dan Barna a sprijinit penalii. 

  • Secretara lui Cioloș

Intrarea lui Dan Barna în politică este un gest greu de înțeles, atât timp cât el nu are nicio treabă cu politica, fiindu-i greu atât s-o priceapă, cât și s-o aplice. 

Dacian Cioloș l-a adus în guvernul așa-zis tehnocrat și l-a pus secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, condus în 2016 de Cristian Ghinea. Marea performanță a cuplului Ghinea-Barna a fost aceea că a dat câteva zeci de milioane de euro SRI-ului. În rest, zero fonduri europene. 

  • Puciul din USR și preluarea partidului

Nicușor Dan a făcut marea greșeală de a-i accepta în partid pe oamenii lui Dacian Cioloș, care s-au grupat și au organizat un puci pentru preluarea partidului, culminând cu excluderea lui Dan și cu izolarea acestuia pe scena politică. Cuplul Barna-Ghinea s-a cocoțat pe cele mai înalte funcții din partid, apăruți de nicăieri, fără să depună vreun efort în campaniile electorale de la alegerile locale sau parlamentare.

Oamenii lui Cioloș au stat liniștiți și au așteptat momentul potrivit să iasă din umbră și să ia un partid gata făcut. Această lovitură politică l-a adus astăzi pe Dan Barna în lumina reflectoarelor.

Sub conducerea lui Dan Barna, USR nu și-a construit nicio identitate politică, n-are nicio ideologie, iar programul de guvernare este o adunătură de idei scoase din filmele americane, din care citează atât de des Dan Barna. USR este astăzi o gașcă în care au șanse să ajungă în cele mai înalte funcții doar oamenii lui Cioloș. De altfel, se poate observa că USR e condus de apropiații lui Dan Barna, iar noii membri sunt ținuți în partid doar pentru cotizație sau pentru strâns semnături. 

Dan Barna l-a adus în partid și pe Andrei Caramitru, care joacă rolul de „trompetă” a partidului, un purtător de cuvânt neoficial, urlând cu ură și scârbă la toți adversarii politici ai lui Barna. Mai exact, președintele USR nu are curaj să se certe cu nimeni și astfel îl pune pe Caramitru să înjure în stânga și în dreapta. 

  • Deputatul absent

Pe scena politică, mai ales în perioada 2016-2017, Dan Barna a fost un mare absent, un personaj șters, aproape inexistent, despre a cărui existență nu știa nimeni, probabil nici el însuși. A fost nevoie să vină septembrie 2017 pentru a prelua șefia USR și abia atunci a mai căpătat puțină notorietate. Rămâne în continuare un politician absent, iar procentele din sondaje, sub 5%, demonstrează că notorietatea sa e demnă pentru o scară de bloc din București. Actualele sondaje îi oferă cifre mai bune doar pentru simplul fapt că este candidatul USR. 

Evident, Dan Barna ar fi putut să propună numeroase proiecte politice pentru a „salva România”, așa cum se mândresc useriștii, dar până la urmă a încasat salariul de deputat fără să aibă vreun proiect pentru cetățeni. Dacă scuza lui este „opoziția”, atunci poate Dan Barna află că politicieni din PNL au reușit să mai schimbe lucrurile în România și din opoziție, exemplu fiind chiar majorarea alocației pentru copii, un proiect al liberalilor. 

  • Președintele bogaților

În 2019, pe scena politică se prezintă Dan Barna în cursa pentru alegerile prezidențiale. Neavând nicio realizare în Parlament, unde nu s-a evidențiat cu niciun proiect, Dan Barna le promite românilor „fericirea”. 

Dar până la fericire, Dan Barna vrea să fie președintele românilor bogați și îi neglijează pe cei săraci. Proiectele cu care se prezintă pe scena politică sunt desprinse din filmele americane sau din Matrix, gândite după câteva „pastile albastre”. 

Privatizarea sistemului de Sănătate. Fiind incapabil să reformeze actualul sistem de Sănătate și să mărească bugetul pentru Sănătate (România având cel mai mic buget din UE pentru Sănătate, de doar 5,1% din PIB), Dan Barna s-a gândit să privatizeze și să lase oamenii de afaceri să facă niște bani cu sănătate românilor. 

Viziunea USR este aceea de a privatiza asigurările de sănătate, ceea ce va duce imediat la colapsul sistemului de Sănătate de stat, pentru că spitalele publice vor rămâne fără bani. Cei mai afectați vor fi copiii, bătrânii și bolnavii de cancer. PSnews.ro a scris deja despre această aberație pe care o promovează USR și care riscă să-i lase pe românii săraci fără tratamente medicale. 

CITIȚI ȘI: USR plănuiește să falimenteze sistemul de sănătate și să îmbogățească asiguratorii privați

Tot Dan Barna a afirmat, în urmă cu câteva luni, că el și-ar dori ca studenții români să facă credit la bănci pentru a-și plăti taxele la facultate, „așa cum vedem în filmele americane”. Iarăși, în loc să mărească bugetul pentru Educație (România având din nou cel mai mic buget, doar 3% din PIB după măririle de salarii ale profesorilor), Barna vrea să-i pună pe studenți să plătească cu credite, adică să piardă banii și pe dobânzi. 

Tot Barna și gașca lui USR-PLUS vor un sistem de Educație privatizat, în care școlile private să concureze cu cele de stat. Cu alte cuvinte, copiii de bani gata vor învăța în școli private, iar copiii săraci vor merge în școlile de stat care stau să se dărâme. Dar Dan Barna n-are nicio preocupare pentru modernizarea actualului sistem de învățământ, pentru construirea unor noi universități, pentru noi cămine studențești, pentru centre de cercetare etc. Important e că oamenii de afaceri vor face bani frumoși. 

CITIȚI ȘI: Dan Barna și filmele americane. Cum vrea să-i pună pe studenți să plătească studiile cu credite

La capitolul politica externă – principala activitate a unui președinte – Dan Barna este zero barat. Nici măcar n-a îndrăznit să intre în vreun subiect. Dar ne amintim că înainte de alegerile europarlamentare, USR-PLUS și Dan Barna susțineau ideea de armată europeană și mizau pe o mai strânsă colaborare cu UE. După doar câteva luni, în septembrie 2019, Dan Barna a schimbat foaia și vrea mai mult NATO, renunțând la ideea de armată europeană. Mai mult, Dan Barna a arătat că preferă mai mult SUA decât UE, plecând în vizită pe la Washington ca să-și facă niște poze ca un simplu turist. 

Pe politică externă, Dan Barna evită toate discuțiile tocmai pentru a ascunde lipsa de idei, viziune și incapacitatea lui de a înțelege geopolitica. Fără nicio experiență în domeniu, Dan Barna va fi un eșec pentru România, mai ales că urmează numeroase provocări în următorii 5 ani. Însă candidatul USR este un protector al serviciilor secrete și al pensiilor speciale. Deși susține că vrea să taie pensiile speciale, nu se atinge de cele ale militarilor (unde intră și serviciile secrete) și de cele ale magistraților. 

În privința economiei, Dan Barna vrea un stat mai slab în relația cu companiile, în loc să ne așteptăm de la un stat mai puternic. În programul de guvernare al USR, se vorbește despre un ANAF care să fie sever cu antreprenorii români, însă nu se discută deloc despre marea evaziune fiscală făcută de multinaționale sau despre un ANAF care să verifice cu strictețe multinaționalele. 

CITIȚI ȘI: Dan Barna, aroganță și nepăsare în fața antreprenorilor români exploatați de multinaționale

CITIȚI ȘI: Programul fiscal al USR: populism, protecție pentru multinaționale și angajați cu salariul minim

  • Șanse la prezidențiale

Dan Barna are norocul de a fi într-un partid care se bucură de aprecierea votanților, pe baza unui sentiment de ură construit de USR. Candidatul USR își joacă șansele să intre în turul doi unde orice este posibil, ținând cont de poziția PSD. De asemenea, criza din PSD îl face pe Dan Barna să fie candidatul cu a doua șansă la victorie la alegerile prezidențiale din 2019, după președintele Klaus Iohannis. 

Nu strălucește la niciun capitol, n-are nicio pregătire pentru această funcție, n-are nicio experiență în politică, însă poate profita de naivitatea românilor și să se cațăre pe cele mai înalte funcții. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *