Dan Motreanu, europarlamentar PNL, s-a remarcat în Parlamentul European (PE) cu mai multe proiecte pentru care a militat. Liberalul a fost mereu activ în plenul Parlamentului European și a apărat mai ales interesele României. În același timp, acesta a reușit să rămână conectat la scena politică din România și să aibă un cuvânt de spus în viitorul partidului din care face parte.
Dan Motreanu este în politică de treizeci de ani, având numeroase funcții în PNL sau în Parlamentul României. În perioada 2004-2016 a fost deputat în România, cu 3 mandate consecutive. În 2006 a fost numit ministru al agriculturii în guvernul Tăriceanu. În perioada 2013-2015 a avut funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Activitatea lui Dan Motreanu în PE
Dan Motreanu este membru în Comisia pentru dezvoltare regională și s-a concentrat pe problemele din acest domeniu. Acesta s-a bucurat și de funcția de vicepreședinte al Comisiei de Mediu. În ultimii 5 ani, a avut numeroase discursuri în plenul PE despre aderarea României la Schengen, dezvoltarea zonelor rurale din UE, efectele schimbărilor climatice etc.
Europarlamentarul PNL a participat la 4 rapoarte în calitate de raportor alternativ și la un aviz în calitate de raportor pentru aviz. De asemenea, a mai contribuit la alte 4 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz.
În 2022, în plenul PE, Dan Motreanu a votat pentru interzicerea stagiilor de practică neplătite, considerând că acestea contribuie la exploatarea tinerilor. O astfel de decizie îi ajuta inclusiv pe tinerii din România să câștige un salariu pentru stagiile pe care le fac uneori în diferite companii.
„Ei trebuie să primească o remunerație echitabilă pentru stagii practice și ucenicii și, de aceea, condamn practica uceniciilor și stagiilor practice neremunerate. Ele reprezintă o formă mascată de exploatare a tinerilor și o încălcare a drepturilor lor”, anunța Motreanu, după votul din PE.
Proiectele pentru care a militat în UE
Dan Motreanu, având experiența de la Ministerul Agriculturii, s-a implicat direct în protejarea intereselor fermierilor români. În 2024, a cerut Comisiei Europene să vină cu noi măsuri care să apere afacerile agriculturilor din țara noastră.
„Solicităm măsuri pentru protejarea fermierilor români, în contextul propunerii Comisiei Europene de prelungire a liberalizării comerțului cu Ucraina. Împreună cu colegii din delegația PPE România, am semnat amendamentele inițiate de Daniel Buda și Iuliu Winkler la propunerea Comisiei Europene”, a arătat Motreanu.
În 2023, Motreanu a cerut mai multe compensații financiare pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina. Liberalul a arătat că cerealele din Ucraina provoacă o competiție neloială și au intrat pe piața din UE, provocând pierderi pentru fermierii români.
„Comisia Europeană trebuie să furnizeze compensații financiare fermierilor care cultivă cereale în țări din Europa de Est. Aceștia sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina. Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale”, a explicat Motreanu.
Europarlamentarul PNL a vorbit de mai multe ori, în plenul Parlamentului European, despre dreptul României de a face parte din spațiul Schengen. Acesta a criticat dur Austria pentru modul în care a blocat aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație.
„Este o decizie incorectă, o ticăloșie, care nu a avut la bază niciun argument logic, ci doar un pretext referitor la situația migrației ilegale. Românii merită să fie tratați cu respect, la fel ca toți cetățenii Uniunii Europene. Ideea de solidaritate europeană primește o lovitură puternică”, a spus liberalul, după ce Austria s-a opus aderării României la Schengen.
În 2022, europarlamentarul a fost desemnat responsabil al grupului PPE, cel mai mare grup european, pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole (RICA) în rețeaua privind durabilitatea agricolă.
Dan Motreanu a susținut aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. De asemenea, acesta a condamnat conflictul din Ucraina.
Dan Motreanu, aproape de al doilea mandat în PE
Dan Motreanu este unul dintre liderii PNL, având funcția de vicepreședinte în Biroul Executiv al partidului. Chiar dacă a fost în Parlamentul European, acesta s-a implicat în activitatea și deciziile partidului său. Astfel, rămâne incert viitorul lui Dan Motreanu, între posibilitatea de a continua în Parlamentul European și o revenire în Parlamentul României.
Dan Motreanu conduce organizația PNL Giurgiu, iar liberalii dețin funcția de președinte al Consiliului Județean și funcția de primar în municipiul Giurgiu. Surse liberale arată că Dan Motreanu ar dori să continue în Parlamentul European, dar PNL va avea o listă comună cu PSD la alegerile europarlamentare din 2024. Rămâne de văzut dacă Dan Motreanu va fi pe această listă și mai ales pe ce loc.
În 2023, vicepreședintele PNL a lansat un mesaj către Nicolae Ciucă, precizând că alegerile europarlamentare sunt cel mai important test pentru actualul președinte PNL. Această declarație arată că Motreanu este foarte atent la activitatea partidului și a coaliției de guvernare.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News