Dosar de europarlamentar: ce proiecte pentru România a promovat Daniel Buda

Sursa foto: Inquam Photos / Dan-George Porcuțan

Daniel Buda, europarlamentar PNL, a avut un mandat foarte pozitiv în Parlamentul European, fiind mereu de partea fermierilor români. Liberalul s-a implicat în numeroase proiecte pentru a apăra interesele României și a asigura noi standarde de calitate și siguranță pentru produsele de pe piața UE.

Daniel Buda a obținut primul mandat de europarlamentar în 2014, după 2 mandate de deputat în Parlamentul României. În 2019, Buda a obținut al doilea mandat de europarlamentar, în cea mai dificilă perioadă din istoria Uniunii Europene. Acesta este vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, unde s-a implicat în numeroase proiecte, dezbateri și rezoluții.

Activitatea în Parlamentul European

Daniel Buda a participat la numeroase dezbateri din plenul Parlamentului European. Acesta a vorbit în fiecare lună în care PE a fost activ. Liberalul a abordat mai ales subiecte de agricultură, domeniul său de interes, dar s-a implicat și în dezbaterile privind aderarea României la Schengen. Rapoartele pregătite de liberal s-au concentrat pe problemele din agricultură cu care s-au confruntat statele membre în ultimii 4 ani.

Europarlamentarul român a lucrat la 4 rapoarte în Parlamentul European și a avizat mai multe propuneri ajunse pe masa politicienilor europeni. Buda a semnat și mai multe propuneri de rezoluție, multe dintre ele despre situația din Ucraina.

Criza cerealelor din Ucraina

Daniel Buda a fost unul dintre primii europarlamentari români care au apărat interesele fermierilor din țara noastră, atunci când piața a fost invadată cu cereale mai ieftine din Ucraina, care nu sunt supuse la standardele de calitate impuse chiar de Comisia Europeană. Acesta a arătat în Parlamentul European toate pierderile suferite de fermierii români.

„Mie mi se pare că cei de la Comisia Europeană ne tratează ca pe niște copii de clasa întâi. (…) Aveți cumva impresia că cele 30 de milioane de euro pe care le-ați dat sunt suficiente la miliardele pe care ei le pierd?”, a spus Daniel Buda în Parlamentul European, într-o discuție cu reprezentanții Comisiei Europene.

Liberalul a declarat de mai multe ori că cerealele din Ucraina trebuiau să ajungă în țările din Africa, nu pe piața din UE, unde au înlocuit cerealele din România, Bulgaria, Polonia și alte state afectate. De asemenea, europarlamentarul a susținut inclusiv interdicția impusă de UE pentru importul de cereale din Ucraina.

„Mă uit la cifrele pe care le avem pe masă și văd că 50% din porumbul din Ucraina și 35% din grâul din Ucraina au rămas la nivelul Uniunii Europene. (…)Prelungirea acestei interdicții de import este absolut indispensabilă pentru a nu pune presiune mai departe pe umerii fermierilor din România”, a declarat Buda.

Mai mulți bani pentru fermierii români

Europarlamentarul PNL a insistat de mai multe ori la Comisia Europeană să mărească despăgubirile pentru fermierii români. Agricultorii din România au fost foarte afectați de importurile din Ucraina, iar pierderile s-au ridicat la miliarde de euro, deși Comisia Europeană a dat despăgubiri doar câteva zeci de milioane.

De asemenea, Daniel Buda a cerut ca la nivelul UE să fie acordate subvenții egale pentru toți fermierii și să nu mai fie discriminați cei din România, care primesc mai puțin bani. Europarlamentarul român a reușit să-i convingă pe colegii săi din grupul PPE să susțină această propunere.

„Fermierii din Europa Centrală și de Est merită să fie văzuți și tratați ca membri egali ai UE. Plățile directe pentru toți fermierii trebuie «egalizate». Subvențiile mai mici acordate fermierilor noștri le creează un dezavantaj semnificativ într-o piață concurențială acerbă.(…)

Mulțumesc colegilor din EPP care au sprijinit aceste amendamente  și care au înțeles că fermierii din estul Europei merită tratament egal, mai ales în aceste momente, când se confruntă cu provocări majore care amenință viitorul sectorului agricol”, a explicat Buda.

În dezbaterile pentru bugetul UE, liberalul român a reușit să-i convingă pe colegii săi europeni să mărească cu 40 de milioane bugetul pentru agriculturii din UE. Acest lucru reprezintă o victorie și pentru fermierii români, care vor avea acces la mai multe fonduri.

Schengen și Ucraina

Daniel Buda a susținut interesele României și în cazul Schengen, încercând să convingă ceilalți europarlamentari că țara noastră merită să fie parte din spațiul liber. Problema României nu a fost Parlamentul European, care a oferit toată susținere, ci guvernul de la Viena, care a blocat aderarea țării noastre. Europarlamentarul a criticat guvernul austriac și a arătat că nu există motive să fim refuzați în Schengen.

„În momentul de față nu există niciun motiv care să stea în picioare și să determine poziția Austriei de a se opune intrării României în spațiul Schengen, decât pur și simplu motive de interese politice”, a declarat Buda, în 2022.

Daniel Buda a susținut cauza Ucrainei în conflictul cu Rusia, dar nu și atunci când interesele României au fost în pericol. Nu a fost o susținere necondiționată din partea liberalului, care a rămas fidel fermierilor români și a cerut mai mulți bani pentru țara noastră, afectată de conflictul ucrainean.

Nu în ultimul rând, Daniel Buda a susținut și agricultura bio din Uniunea Europeană, cerând mai multe mecanisme de sprijin. Fermierii bio au producții mai mici, iar prețurile produselor tind să fie mai mari. În consecință, Buda a cerut noi mecanisme care să ajute fermierii bio pe piața concurențială și o piață de desfacere mai mare.

Daniel Buda s-a opus categoric ideii de a introduce pe piață carnea produsă în laborator sau de a constrânge persoanele să consume insecte sau faină de greieri.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: