Skip to content
Alegeri

Dosar de europarlamentar. Daciana Sârbu- avocat, fost membru PSD, implicată la nivel european în protejarea animalelor

" "

PSnews.ro lansează un proiect care are ca scop prezentarea activității euroaparlamentarilor români ce se pregătesc să își încheie mandatul la Bruxelles.

Să ne cunoaștem mai bine europarlamentarii!

" "
" "

După ce anterior v-am prezentat activitatea europarlamentarului liberal Daniel Buda, astăzi, PSnews.ro vă prezintă câteva detalii referitoare la activitatea europarlamentarului independent Daciana Sârbu, care a intrat în Parlamentul European de pe listele PSD, dar a demisionat din acest partid în 2018.

În opinia mea, viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română la Consiliul UE”.

Biografie

Daciana Octavia Sârbu s-a născut pe 15 ianuarie 1977 în Timșoara.  Fiica lui Ilie Sârbu și soția lui Victor Ponta, Daciana a urmat în perioada 1996-2000 cursurile Facultății de Drept de la Universitatea Tibiscus din Timișoara.

Activitate

Este fost membru în Partidul Social Democrat (1996 – iulie 2018 ), care reprezintă din 2007 România în Parlamentul European. A fost aleasă ca deputat PSD în legislatura 2004-2008, dar a demisionat pe data de 30 noiembrie 2007 și a fost înlocuită de deputatul Ion Burnei. În cadrul activității sale parlamentare,a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Bulgaria și Regatul Spaniei.

Daciana Sârbu și-a anunțat demisia din PSD în iulie 2018, urmând să-și continue mandatul la Parlamentul European ca independent, în Grupul S&D. La Bruxelles si Strasbourg, activează ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu, Sănătate publica si Siguranță Alimentara (ENVI) și ca membru supleant în cadrul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală[14]. Este vicepreședinte al Intergrupului PE pentru bunăstarea și protejarea animalelor.

Încă de la debutul sau ca euroobservator, și-a axat activitatea în domeniul protecției mediului, implicându-se în demersuri pe această temă atât la Parlamentul European, cât și în țară, remarcându-se în special prin opoziția față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Este co-autoarea unei rezoluții importante care priveste interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri în mineritul UE, adoptată în 2010 cu o largă majoritate de forul legislativ european

De asemenea, agricultura este una din preocupările sale centrale; prin numeroase demersuri desfășurate la PE și în țară, sprijină promovarea produselor tradiționale românești  și susține orientarea finanțării agriculturii europene către sprijinirea fermelor de mici dimensiuni, a exploatațiilor familiale și a celor cu producție bio.

În 2011, ca membru în Comisia AGRI, a fost autoarea unui raport pe tema recunoașterii rolului strategic al agriculturii în asigurarea securității alimentare. Raportul – adoptat cu majoritate de voturi de plenul PE – solicită venituri decente pentru agricultori, susținerea tinerilor fermieri si combaterea speculațiilor pe piețele agricole.Una dintre prioritățile sale este promovarea alimentației sănătoase  în special în rândul copiilor.

În februarie 2015, Daciana Sârbu a fost nominalizată pentru titlul de „Europarlamentarul anului în domeniul sănătății”. Potrivit anuntului oficial, nominalizarea recunoaste „munca neobosită pentru îmbunătățirea rezultatelor europene în domeniul sănătății”.

Daciana Sârbu este unul dintre inițiatorii implicării Parlamentului European în reglementarea problemei grăsimilor „trans”, fiind co-autoarea unei rezoluții care cere protejarea de urgență a cetățenilor de acest risc, prin limitarea obligatorie a grăsimilor „trans” din alimentele procesate. Propunerea a fost adoptată de Comisia de Sănătate Publică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *