Dosar de europarlamentar: Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu, inexistent în PE

Dragoș Benea
Dragoș Benea / Facebook

Dragoș Benea este europarlamentar din 2019, din partea PSD, anterior ocupând funcția de senator. Acesta este unul dintre oamenii cheie ai PSD din zona Moldovei, deținând funcția de președinte PSD Bacău și, mai nou, coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu a fost îndepărtat din funcție în urma cazului de corupție.

Cariera politică și-a început-o sub aripa fostului baron din Moldova, Dumitru Sechelariu care l-a promovat în diverse funcții politice. De la șef de cabinet în cadrul primăriei Bacău, Benea a ajuns viceprimar iar apoi președinte al CJ Bacău timp de 12 ani. În 2016 Benea ajunge în Paralmentul de la București, ca senator, după ce avusese trei mandate în fruntea CJ Bacău. La București i s-au deschis noi oportunități, iar Benea avea să renunțe la funcția de senator cu un an înainte de terminarea mandatului pentru a ajunge la Bruexelles. Aici, așa cum vom vedea s-a remarcat mai degrabă prin absență.

Inexistent în Parlamentul European

Deși Benea se află în Parlamentul European de 4 ani de zile, activitatea acestuia lasă de dorit. Potrivit datelor oficiale, activitatea lui Benea în Parlamentul European poate fi rezumată la o declarație inițială, la preluarea funcției în 2019, două contribuții la dezbaterea în plen, două rezoluții, patru întrebări orale și două întrebări cu sociltare de răspuns în scris, ultima din martie 2021.

Una dintre contribuțiile la dezbaterile din plen se axează pe comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989, iar cealaltă vizează o intervenție de un minut pe chestiuni politice. În ceea ce privește rezoluțiile propuse de Benea, una dintre ele se axează pe comemorarea celei de-a 30-a aniversări a revoluției din România din decembrie 1989, iar cealaltă pe protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei provocate de COVID-19. Din 2020, Benea nu a mai avut nici o propunere de rezoluție și nici o contribuție la dezbaterile din plen.

Cele patru întrebări orale au fost adresate pe teme precum: funcționarea pieței interne, diferențele de calitate ce caracterizează unele produse de pe piața unică, calendarul și votul pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen și rezultatele Anului European al Tineretului. În fine, cele două întrebări cu solicitare de răspuns scris au vizat situația precară a mobilității forței de muncă în interiorul UE și criza sanitară din abatorul din Renania de Nord-Westfalia și alocarea a minimum 10 % pentru educație în planurile naționale și procesul de evaluare a Mecanismului de redresare și reziliență.

Avere impresionantă

Potrivit declarației de avere Dragoș Benea deține două terenuri intravilane și o casă de locuit în Bacău. Europarlamentarul are ceasuri în valoare de 3.000 de euro iar în conturile bancare deține peste 1,4 milioane de lei. De asemenea, Benea a acordat anul trecut un împrumut de 30.000 de euro și a obținut 200.000 de lei din dividente.

La capitolul venituri, europarlamentarul PSD a câștigat în 2022 peste 91.000 de euro din indemnizația de la Bruxelles, la care se adaugă alți 70.000 de euro din diurne și indemnizații de călătorie.

Dragoș Benea a fost implicat și într-un dosar de corupție, însă acesta a fost clasat pe 7 iulie 2020 după ce inițial a fost deschis în 2014.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: