Dosar de europarlamentar: Dragoș Tudorache, omul lui Cioloș, mereu abonat la banii UE

Dragoș Tudorache/ Sursa: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Dragoș Tudorache/ Sursa: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Dragoș Tudorache, mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș, este abonat la banii Uniunii Europene de 20 de ani, iar în Parlamentul European are una dintre cele mai discrete activități.

Dragoș Tudorache a devenit europarlamentar în 2019, pe listele USR-PLUS, iar doi ani mai târziu a părăsit USR și a înființat partidul Reper, împreună cu Dacian Cioloș și alți europarlamentari. Cariera politică a lui Tudorache a început în 2015, atunci când a devenit șeful Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloș.

Dragoș Tudorache este un fost judecător din Galați, care reușește să obțină, în 2000 (în timp ce era judecător), și funcția de Șef de unitate și coordonator al celulei de analiză, Departamentul pentru Statul de Drept și Protecție a Drepturilor Omului, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Misiunea din Kosovo, Pristina, Kosovo. Deși judecătorii se plâng că au multe procese, Tudorache găsea timp să meargă și în Kosovo.

În 2002 a renunțat la magistratură și se dedică complet misiunii din Kosovo. În 2005 lucrează pentru Delegația Comisiei Europene la București, iar din 2007, odată cu intrarea României în UE, Tudorache a prins diferite locuri de muncă la Comisia Europeană, până în 2015.

CV-ul publicat de Tudorache pe site-ul Parlamentului European este incomplet, deoarece nu menționează nicăieri că era judecător în România în timp ce lucra și în Kosovo.

În 2016, Cioloș îl promovează pe Tudorache și îi dă un fotoliu interimar de ministru al comunicațiilor. O lună mai târziu, Tudorache preia mandatul de ministru al afacerilor interne, cu rolul de a pregăti alegerile parlamentare din 2016.

Scandalurile lui Tudorache la MAI

Chiar dacă a stat doar câteva luni la MAI, Tudorache s-a implicat în câteva scandaluri. Imediat cum a ajuns pe fotoliul de ministru s-a instalat și într-o vilă RAAPPS deși avea apartament în București, invocând motive de siguranță națională, de parcă împrumutase limbajul lui Gabriel Oprea.

Dragoș Tudorache a fost un personaj important în militarizarea serviciului de informații al Poliției Române, celebrul DIPI. Când a izbucnit scandalul de corupție din DIPI, Tudorache a înțeles să facă reorganizarea prin militarizarea serviciului de informații, ceea ce a secretizat corupția instituției. Reorganizarea instituției s-a făcut prin Ordonanță de Urgență, considerată neconstituțională de sindicaliști. Mâna dreaptă a lui Cioloș nu a îndrăznit să supere sau să deranjeze corupția din Poliție, chiar el declarând că nu voia nicio reformă.

Activitatea în Parlamentul European

Fostul USR-ist este membru în Comisia de afaceri externe, în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo și în Delegația pentru relațiile cu SUA.

În plenul Parlamentului European a avut mai multe intervenții, dar prea puține despre problemele din România. Dragoș Tudorache a vorbit mai mult despre Republica Moldova și Rusia. În intervențiile sale în plen, disponibile pe site-ul PE, doar una singură se referă la România și era vorba despre Schengen.

Mâna dreaptă a lui Cioloș a lucrat la trei rapoarte în calitate de raportor, dintre care două se referă la Republica Moldova. De asemenea, a mai lucrat la mai multe rapoarte în calitate de raportor alternativ.

Dragoș Tudorache a votat, alături de foștii săi colegi din USR, și raportul Matic, care dă dreptul bărbaților trans să fie considerate mame. Raportul precizează că femeile care se consideră bărbați pot fi considerate bărbați-mame.

În cazul scandalului Bâstroe, Dragoș Tudorache a luat apărarea Ucrainei și a negat interesele României, deși a recunoscut că autoritățile ucrainene au făcut lucrări ilegale la canal.

Averea lui Tudorache din bani europeni

În ultimele două decenii, Dragoș Tudorache a fost mereu abonat la banii europeni. În 2022, a primit aproape 150.000 de euro pentru mandatul de europarlamentar. De asemenea, soția europarlamentarului lucrează și ea la Comisia Europeană, iar anul trecut a încasat 40.000 de euro.

Dragoș Tudorache are o vilă de 200 mp în Bruxelles, cumpărată chiar în anul 2022. Mai are o casă de vacanță de 92 mp în județul Dâmbovița. În conturile bancare declară doar suma de 15.000 de euro, iar bijuteriile și ceasurile pe care le deține sunt estimate la 8.000 de euro.

Dragoș Tudorache este, în prezent, în partidul Reper, alături de Dacian Cioloș. Sondajele nu-i oferă acestui partid nicio șansă să ajungă la 5% la alegerile europarlamentare, pentru a obține alte mandate în Parlamentul European.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: