Dosar de europarlamentar: Mircea Hava. Ce proiecte a susținut în Parlamentul European

Sursa foto: Mircea Hava

Mircea Hava, europarlamentar PNL, a avut un mandat discret în Parlamentul European (PE), în ultimii 5 ani. Fostul primar din Alba Iulia pare mai aproape de politica națională decât de cea europeană, unde nu a reușit să se adapteze. Mircea Hava este unul dintre liderii PNL care știe foarte bine să dirijeze politica națională, iar partidul poate să aibă nevoie de el la următoarele alegeri locale și parlamentare.

Activitatea în Parlamentul European

Mircea Hava a devenit europarlamentar în 2019, după ce timp de 23 de ani a condus Primăria Alba Iulia. Acesta nu a avut rivali în politica locală din Alba Iulia, însă la nivel european nu a reușit să se facă remarcat.

Europarlamentarul PNL are doar 5 contribuții în plenul Parlamentului European (PE). Ultima dată a vorbit în iulie 2020. A contribuit doar la un singur raport în calitate de raportor alternativ și la 4 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz. Mircea Hava a avut marea realizare de a informa constant cetățenii despre proiectele și deciziile din instituțiile europene.

Mircea Hava despre Ucraina, PNRR și pensii speciale

Mircea Hava s-a concentrat, în ultimii ani, să prezinte acele proiecte europene care pot contribui la dezvoltarea României. Spre deosebire de alți europarlamentari, nu a abordat foarte mult probleme geopolitice, ci a ales problemele cu care se confruntă România.

Liberalul a fost un mare susținător al fondurilor PNRR și a încurajat guvernul român să se concentreze pe atragerea banilor.

„Vorbesc despre sume imense pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziție dar pe care trebuie să fim pregătiți să le accesăm. Uniunea ne dă însă, cum zice vorba, nu ne și bagă în plasă. Mă adresez acum, în principal, primarilor, ordonatorilor de credite de la nivel local, șefilor de departamente din primării, dar și cetățenilor în general, căci ei sunt cei care i-au ales pe cei din administrația locală și cei care pot să le solicite o cât mai mare implicare în această șansă, PNRR”, spunea Hava despre PNRR.

De asemenea, europarlamentarul a susținut și descentralizarea fondurilor și proiectelor de mediu într-un raport al Parlamentului European.

„În cele peste 20 de amendamente ce reprezintă contribuția mea la acest raport am echivalat reușita acestui pariu al omenirii cu obligația ca proiectele de mediu și fondurile să se descentralizez radical, să fie administrate cu justețea celor care știu cu ce se confruntă. Mă refer la autoritățile locale și la cele de mediu”, a declarat acesta.

Mircea Hava era de părere, în ianuarie 2022, că problemele dintre Ucraina și Rusia puteau fi rezolvate la masa discuțiilor, nu cu tancuri.

„Ceea ce cred că ar trebui făcut: mai multe discuții. Cred că suntem departe de vremurile în care se rezolvau foarte multe chestiuni prin încordatul mușchilor și arătatul tancurilor”, preciza liberalul.

Europarlamentarul nu a avut foarte multe declarații despre Ucraina, iar în criza cerealelor a arătat că importurile din Ucraina sunt o problemă, dar pot fi și o oportunitate.

Fostul primar nu s-a sfiit să critice coaliția de guvernare PSD-PNL atunci când aceasta a evitat să ia decizii în privința pensiilor speciale.

„Poate cel mai important, dar nu voi insista acum, e dezacordul din coaliţie asupra pensiilor speciale. Clasa politică îşi sufleca mânecile şi trece la renegocierea negocierii taman când e mai bine să primeşti ce ai cerut, în schimbul la ce ai promis că faci”, a declarat Hava.

Revenirea în politica națională?

Mircea Hava pare dispus la o revenire pe scena politică din România, mai ales că a rămas mereu conectat la aceasta. Fostul primar ar putea candida la alegerile parlamentare din 2024. După plecarea lui Mircea Hava de la primărie, PNL nu a mai reușit să recâștige funcția de primar. Gabriel Pleșa, din partea USR, s-a impus în 2020 la alegerile locale din Alba Iulia. După câțiva ani, Pleșa a decis să revină în PNL și în 2024 va candida din partea liberalilor. Astfel, pentru Hava rămâne doar posibilitatea de a candida la alegerile parlamentare din acest an, deoarece este posibil să nu se regăsească pe lista pentru alegerile europarlamentare.

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Hava anunța că singurul drum care îi place este cel „spre casă”.

„În urmă cu câțiva ani, mulți îmi urau „Drum bun!”. Majoritatea, cu regret și sinceritate. Alții, cu “bucurie”. Și pentru unii, și pentru alții, singurul drum care-mi place e spre casă. Vin acasă!”, spunea fostul primar.

Mesajul europarlamentarului poate fi interpretat și ca o intenție de a reveni în politica românească în 2024, după câțiva ani în Parlamentul European.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: