Dosar de europarlamentar: Nicu Ștefănuță, fost USR, promovează ideologia LGBT și canabisul

Nicu Ștefănuță, sursa foto: Inquam Photos / Raul Stef
Sursa foto: Inquam Photos / Raul Stef

Nicolae Ștefănuță, pe rețelele de socializare Nicu Ștefănuță, este europarlamentar român, ales în 2019 pe listele USR-PLUS. Acesta s-a remarcat în Parlamentul European doar prin promovarea ideologiei LGBT și a canabisului. În 2023, s-a despărțit de USR și vrea să candideze anul viitor ca independent.

Promovarea ideologiei LGBT

Nicu Ștefănuță s-a făcut remarcat pe scena politică din România prin promovarea ideologiei LGBT sub toate formele ei, ajungând chiar să voteze împotriva țării noastre. În 2021, Parlamentul European a decis că UE trebuie să fie zonă liberă pentru LGBT, iar Nicu Ștefănuță a votat în favoarea acestei propuneri, fiind foarte bucuros pe rețelele de socializare.

De asemenea, Nicu Ștefănuță a votat și proiectul PE care sancționează statele membre care nu recunosc căsătoriile LGBT. Votul lui Ștefănuță și al foștilor săi colegi din USRPLUS creează un precedent periculos, deoarece dreptul european ar putea fi superior legislației din România sau chiar țara noastră să fie constrânsă să-și schimbe legislația în favoarea ideologiei LGBT.

În România, Ștefănuță s-a implicat în paradele LGBT și a participat la acestea. Chiar în vara lui 2023, europarlamentarul a fost la gay pride în Cluj.

Ștefănuță a votat în favoarea celebrului Raport Matic, care le dă dreptul transsexualilor să fie considerați mame. Potrivit raportului votat de Parlamentul European și de tot USR-ul, femeile care se consideră bărbați pot fi considerate bărbați-mame. Astfel, în Uniunea Europeană apare ideea că bărbații pot da naștere, deși în realitate vorbim de femei transsexuale care se consideră bărbați. Totodată, copiii ar fi supuși la educație sexuală de la vârste foarte fragede, când nici măcar nu au astfel de preocupări.

Legalizarea drogurilor

Europarlamentarul român a susținut și legalizarea consumului de canabis, deși acest drog face tot mai multe victime în România. Împreună cu alți europarlamentari, Ștefănuță a participat la un protest în Parlamentul European pentru legalizarea consumului de droguri ușoare.

„(…) cel puţin decriminalizarea posesiei şi consumului unei cantităţi mici, personale, cred că ar trebui să fie, pentru că pur şi simplu nu funcţionează politica criminalizării (…)”, a declarat Ștefănuță.

În același timp, europarlamentarul recunoaște că consumul de canabis are „efecte negativa semnificative”, dar asta nu-l oprește să promoveze legalizarea drogurilor. Prin urmare, acesta cere legalizarea unui consum de substanțe care au efecte negative, reușind să se contrazică singur.

„Eu sunt în Comisia de sănătate, sunt împotriva fumării a orice, sincer, pentru că nu e bine pentru sănătate, şi canabisul are efecte negative semnificative”, a mai declarat acesta.

Nicu Ștefănuță, sursa: Facebook
Nicu Ștefănuță, sursa: Facebook

Divorțul de USR

Nicu Ștefănuță s-a înscris în USR în 2017, în timp ce lucra în instituțiile Uniunii Europene la Bruxelles. Doi ani mai târziu a devenit europarlamentar, fără să iasă în evidență cu ceva. Acesta a stat departe de luptele interne din partid și a evitat să facă parte dintr-un grup sau altul. Ștefănuță nu l-a urmat nici pe Dacian Cioloș în REPER, noul partid al fostului premier.

Nicu Ștefănuță și-a anunțat demisia din USR în februarie 2023, arătând că partidul „a ajuns într-un punct terminus”. Ștefănuță a acuzat numeroasele excluderi abuzive pe care le-au făcut Drulă și Barna și dezastru intern din partid, care a dus la prăbușirea în sondaje.

„Biroul Național are mandat de doi ani. Se discută acum eliminarea acestor alegeri. Pentru că, de fapt, s-a cultivat fieful. Și atunci, toată lumea vrea să rămână în funcțiile pe care le are. Altfel spus, s-a acaparat puterea într-un mod tribal. Din punctul meu de vedere, acesta este motivul pentru care nu mai este nimic de făcut în USR. A ajuns în punctul terminus, în care nimic nu se mai poate reforma”, a declarat europarlamentarul după plecarea din partid.

Ștefănuță a renunțat și la grupul european Renew și a trecut la grupul Verzilor Europeni. Pe plan național, acesta nu s-a înscris în niciun partid politic, iar șansele sale pentru un al doilea mandat sunt foarte scăzute.

Europarlamentarul a anunțat că intenționează să candideze ca independent la alegerile din 2024, dacă va reuși să strângă semnăturile necesare. Chiar și cu semnăturile strânse, Ștefănuță va avea șanse foarte mici să mai activeze în PE după alegerile de anul viitor.

Lipsă de transparență în declarația de avere

Nicu Ștefănuță are o licență în economie, la Universitatea din Timișoara, și apoi a continuat cu un master studii europene. Toată cariera sa a lucrat în instituții ale Uniunii Europene, la Bruxelles sau Washington.

În 2017 se înscrie în USR, făcând primii pași pentru o carieră politică, deși în acea perioadă era oficial european responsabil pentru relațiile transatlantice, la Bruxelles. În 2018 a primit gradul de diplomat european și a plecat să lucreze la Washington.

În Parlamentul European, Ștefănuță a avut multe intervenții în plen și a participat la mai multe rapoarte. Din declarația de avere din 2021 reiese că acesta are 2 apartament (în Sibiu și Bruxelles) și 2 vile (în Sibiu și Bruxelles). Ultima vilă a fost cumpărată în 2021, cu un credit bancar, după cum declară.

În conturile bancare nu are sume impresionate, dar soția lui, Carolyn Blake, cetățean american, are aproape jumătate de milion de dolari. Deși a depus declarația de avere în iunie 2021, Ștefănuță nu a declarat veniturile pe anul 2020, așa cum ar fi firesc, ci doar veniturile pentru perioada iulie-decembrie 2019.

În declarația de avere din 2019, soția lui Ștefănuță nu avea jumătate de milion de dolari în conturi, iar europarlamentarul nu declarase nici vila de 270mp pe care o are în Sibiu, deși o deține din 2011 printr-un contract de întreținere de la părinții săi. Ștefănuță pică complet testul de transparență, deoarece alte declarații de avere nu mai sunt depuse. Transparența nu e pentru USR-iști, iar mai mulți membri din acest partid au demonstrat, în ultimii ani, că au mari probleme să-și declare averile.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: