Rareș Bogdan s-a remarcat în Parlamentul European cu mai multe declarații exagerate. După o lungă carieră în jurnalism, acesta a decis să se înscrie în PNL și în 2019 a candidat pe listele liberalilor la alegerile europarlamentare. Rareș Bogdan a progresat rapid în PNL, devenind prim-vicepreședinte al partidului. De mai multe ori s-a vorbit despre revenirea lui în țară, cu un rol în Guvern, dar a fost lăsat la Strasbourg.
Activitatea în Parlamentul European
În Parlamentul European (PE) este membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. În ultimii 5 ani, a avut mai multe intervenții în plenul PE, vorbind mai ales despre aderarea României la spațiul Schengen.
Rareș Bogdan a avut și un discurs în care a susținut intervenția Israel în Palestina, precizând că „Israel este legitim să-și apere cetățenii și țara. Este absolut firesc să continue ceea ce a început”. În timpul acestui discurs, Președintele ședinței i-a retras dreptul de cuvânt europarlamentarului român, care promova războiul. Tot pe același subiect, europarlamentarul liberal a arătat, într-unt alt interviu, că premierul Israelului „a fost un fel de Dragnea care a încercat să se protejeze pe el însuși”.
Rareș Bogdan a mai avut discursuri exagerate în Parlamentul European, declarând că „acum Mehmed al II-lea se numește Putin” și că România ar juca rolul de a opri Rusia. Comparația a venit într-un discurs despre aderarea României la Schengen.
Liderul PNL a participat doar la un raport în calitate de raportor, la un raport în calitate de raportor alternativ și la 2 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz.
Proiectele susținute de Rareș Bogdan
Acesta s-a implicat foarte mult în procesul de aderare la Schengen. Rareș Bogdan a cerut de mai multe ori Austriei să renunțe la veto-ul împotriva țării noastre.
„Domnule cancelar, vă asumați să creați o criză la nivel european, să jigniți 23 de milioane de cetățeni români? Vă asumați să fracturați structura europeană și coeziunea europeană?”, a spus Rareș Bogdan către cancelarul Austriei.
Tot pentru a convinge Austria să facă un pas în spate, Rareș Bogdan a amenințat cu blocarea camioanelor cu cereale la granițele României.
„Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur”, a declarat europarlamentarul PNL. Dar acesta nu a pus niciodată în dubiu ajutorul oferit Ucrainei.
Liberalul s-a implicat și în protejarea drepturilor muncitorilor români din Islanda. Acesta a făcut presiuni pe autorități pentru a se asigura că muncitorii români sunt plătiți corect.
Bogdan a cerut Comisiei Europene să ia măsuri și pentru a proteja transportatorii români care erau „umiliți” de mai multe state membre. Europarlamentarul acuza, în timpul pandemiei, că șoferii români de pe camioane așteptau chiar și 24 de ore la frontieră pentru testul PCR.
În 2021, Rareș Bogdan a fost printre puținii europarlamentari care au cerut ca contractele pentru achiziția vaccinurilor să fie desecretizate. Parlamentul European a aprobat cu largă majoritate rezoluția propusă de liberal în acest sens, chiar dacă Comisia Europeană a ignorat această solicitare.
„Victorie in Parlamentul European! Moțiunea la care sunt raportor a fost adoptată aseară cu 676 de voturi de Parlamentul European. Doar 14 voturi am avut împotriva și o abținere. Se întâmplă rar ca un raport să treacă aproape în unanimitate! Contractele UE de achiziție a vaccinurilor împotriva Covid19 trebuie desecretizate!” anunța europarlamentarul.
Implicarea în politica românească
Rareș Bogdan a fost mereu implicat în politica românească, chiar dacă a avut mandatul în Parlamentul European. În 2020 s-a vorbit despre intrarea acestuia în cursa pentru Primăria București, dar PNL l-a susținut pe Nicușor Dan. Apoi s-a vorbit de mai multe ori despre un portofoliu de ministru.
Rareș Bogdan a avut un conflict public cu Bogdan Aurescu, fostul ministru de externe. Europarlamentarul a declarat că PNL nu l-a pus ministru pe Aurescu și a cerut voalat demisia fostului ministru. Pe de altă parte, Aurescu l-a atacat pe prim-vicepreședintele PNL, comparându-l pe Bogdan cu Sputnik.
Europarlamentarul a intrat în conflict și cu Marcel Ciolacu, președintele PSD. Liberalul a acuzat de mai multe ori cu ruperea coaliției pentru a pune presiune pe PSD să accepte proiectele propuse de PNL. Chiar dacă PNL și PSD sunt împreună la guvernare, Rareș Bogdan a fost mereu incomod pentru social-democrați și a criticat public anumite deciziile adoptate de PSD.
Rareș Bogdan ar putea să-și continue mandatul în Parlamentul European și după alegerile europarlamentare din 2024. PNL și PSD vor avea o listă comună la alegerile europarlamentare, iar Rareș Bogdan va prinde un loc eligibil pentru al doilea mandat.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News