Skip to content
Politică

Dosar de politician. Penalul Gigi Chiru, afaceri de milioane de euro

psnews

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit joi, în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Dosar de politician”, despre ”ascunzătorile” politicienilor cu probleme penale sau de integritate.

Mai exact, Silviu Mănăstire arată cum, penalul Gigi Chiru, posesorul unei condamnări la șase luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care era acuzat că a transmis prin poștă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze, își pregătește terenul pentru a redeveni senator de Constanța.

Vă prezentăm pastila de investigație a jurnalistului Silviu Mănăstire:

”Politicienii cu probleme penale sau de integritate își caută adapost în partidele mici: cum ar fi ALDE, partidul lui Tăriceanu, la partidul Mișcarea Populară sau la PRU – partidul fantomă inventat de Victor Ponta. Cea mai bună ascunzătoare este până acum partidul lui Tăriceanu iar dacă ALDE intră în Parlament, alături de PSD, cele doua partide pot deține majoritatea și vor furniza primul ministru.

Un alt penal care forțează intrarea în Parlament este senatorul Gigi Chiru de la ALDE. Pe vremuri Gigi Chiru este liderul partidului portocaliu din județul Constanța, iar în anii guvernării Boc se afla în anturajul lui Vasile Blaga, copreședintele de acum al PNL. Deși implicat în numeroase scandaluri Gigi Chiru a rezistat în funcția de conducere de la noul PNL până când a fost obligat să treacă la ALDE. Gigi Chiru este posesorul unei condamnări la șase luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care era acuzat că a transmis prin poștă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze. Operațiunea de mituire electorală se desfășura în anul 2012 când Chiru a candidat la funcția de primar al orașului Constanța din partea PDL. În 2016, după patru ani Chiru a forțat din nou o candidatura la primărie, dar din partea ALDE. De fiecare dată, Gigi Chiru a pierdut lamentabil alegerile, a ajuns însă senator din greașela operațiunii de redistribuire a voturilor. Acum se visează senator pentru încă patru ani.

Gigi Chiru este însă un personaj extrem de inventiv. El dispunea de sume importante de bani încasate din surse extrem de interesante care duc la ușa serviciilor de informații. Procurorii au descoperit în prima fază că senatorul și-a înființat o fundație, pe care o folosea în scopuri electorale. Prin Fundația Umanitară Christian Gigi Chiru, al cărei președinte era, el a tipărit 24.000 de bonuri valorice medicale pe care le-a trimis prin poștă alegătorilor din municipiul Constanța, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012. Cu aceste bonuri medicale alegătorii trebuiau să meargă la sediul „Primăriei Constănțenilor”, înființată de Gigi Chiru în locuința sa. Acolo, Chiru le prelua alegătorilor datele de stare civila și le ștampila bonurile medicale. Bonurile astfel validate erau decontate la diverse farmacii, și în schimbul lor alegătorii puteau beneficia de produse medicale în valoare de 25 de lei. Banii erau plătiți de fundația lui Gigi Chiru către farmaciile respective.

Indiciile și informațiile despre afacerile senatorului Chiru duc spre diverse aranjamente în domeniul afacerilor cu energie. Procurorii au mai descoperit că Gigi Chiru a semnat în anul 2010 un contract de cesiune de creanță, prin care avea de încasat suma fabuloasă de 1,2 milioane de euro de la un om de afaceri. Respectiva „creanță” nu a fost declarată de Gigi Chiru în declarațiile sale de senator după anul 2012. Mergând pe urmele banilor, procurorii au ajuns la ușa companiei energetice Eolica Doborgea, o companie care a dezvoltat până în anul 2008 circa 50 de parcuri eoliene în județul Constanța. Eolica Dobrogea a vândut proiectele companiei spaniole Iberdrola. În acea perioada Gigi Chiru ocupa importanta funcție de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est Constanța.Toate avizele de construire pentru parcurile eoliene treceau astfel prin semnătura actualului senator. Procurorii au mers mai departe și au aflat că în acea perioadă Gigi Chiru a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, pentru a semna autorizațiile de construcție pentru parcurile eoliene dezvoltate de compania Eolica Dobrogea. Gigi Chiru ar fi primit 300 de mii de euro din șpagă ceruți în numerar, restul de 1, 2 milioane de euro fiind securizați prin contractul de împrumut. Interesant este că acest dosar de mare corupție stă și putrezește la DNA încă din octombrie 2014, nimeni nu știe în ce fază se afla cercetările.

Acum Gigi Chiru se pregătește să redevină sentor de Constanța și are toate șansele dacă ALDE intră în Parlament. Se vor găsi destui politicieni penali la Constanța să ajute în acest sens partidul lui Tăriceanu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *