Skip to content
Politică

Dosar penal în cazul tabloului semnat de Picasso, găsit în județul Tulcea

evz.ro
Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire şi favorizarea făptuitorului, după ce a apărut informaţia că în cazul tabloului Picasso, găsit în judeţul Tulcea, ar fi vorba de o farsă.

Urmează ca procurorii să dispună efectuarea unei expertize a pânzei găsite de scriitoarea Mira Feticu, care va fi şi ea chemată la audieri, au precizat oficiali din DIICOT.

Iniţial, DIICOT a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că un tablou semnat Picasso, valorând aproximativ 800.000 de euro, a fost găsit de către două persoane pe raza judeţului Tulcea. Tabloul ar face parte din lotul de şapte opere de artă furate în 2012 de o grupare de hoţi români dintr-un muzeu din Olanda.

Tabloul găsit în România despre care s-a presupus a fi „Tete D’Arlequin” de Pablo Picasso furat în 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, nu este decât o copie şi face parte dintr-o farsă în scop de publicitate, a dat asigurări luni teatrul olandez Berlin, informează agenţia EFE, citata de evz.ro.

Scriitori belgieni Yves Degryse şi Bart Baele au recunoscut că se află în spatele acestui gest ca parte a piesei ”Adevărata copie”, care a avut premiera la Anvers săptămâna trecută şi îşi propune să atragă atenţia asupra valorii originalelor în artă, au explicat ei într-o scrisoare primită de televiziunea olandeză NOS.

„Am pregătit o parte din această performanţă tăcută în ultimele luni”, a declarat cuplul artistic, care chiar a călătorit la 31 octombrie în România pentru a îngropa această copie de Picasso, în cadrul muncii lor asupra falsificatorului de artă olandez Geert Jan Jansen.

În urmă cu două săptămâni, ei au trimis şase scrisori anonime, conţinând locaţii şi instrucţiuni, mai multor persoane, printre care scriitoarea de origine română Mira Feticu, care a călătorit din Olanda, unde locuieşte oficial, în România, unde a găsit pachetul într-un oraş din Dobrogea şi l-a predat Ambasadei Olandei la Bucureşti, relatează agenţia spaniolă de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *