Skip to content
Societate

Dosar penal pentru primul român confirmat cu variola maimuţei. Bărbatul refuză să dea detalii despre contacţii direcţi

csid.ro

Primul pacient din România confirmat cu variola maimuței, un tânăr de 26 de ani, are dosar penal, pentru că nu a vrut să dea detalii despre contacţii săi.

Tânărul de 26 de ani a refuzat să le spună cadrelor medicale dacă a mai intrat în contact direct şi cu alte persoane, potrivit antena3.

Din acest motiv autorităţile au deschis un dosar penal in rem pentru a afla ce s-a întâmplat cu exactitate.

Cert este că până în acest moment în ţara noastră sunt trei români infectați cu variola maimuței, ultimul anunţat astăzi de ministerul Sănătății, un bărbat de 31 de ani care a fost internat ieri la spitalul Victor Babeş. Starea de sănătate a celor trei bărbaţi este una bună.

Pe de alată parte specialiştii ne-au spus de nenumărate ori că variola maimuței se transmite doar în urma unui contact foarte apropiat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat astăzi că este aproape imposibil să se ajungă la transmitere comunitară, însă ţara noastră va primi vaccinul împotriva variolei care vor fi administrate doar contacţilor direcți.

Comisia Europeană are discuții cu un producător, în momentul de față, pentru achiziția unei cantități limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporțional cu populația, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacți sau în primele zile de evoluție a bolii la persoana infectată”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri de variolă a maimuței, diagnosticate în România, a fost vorba despre „un comportament la risc”. Iată de ce.

Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată.

Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, ministrul Sănătății a spus că nu vrea să facă astfel de speculații.

Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (…) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila, citat de Mediafax.

Întrebat, în continuare, dacă este posibil să fie persoane care să nu declare boala, ministrul a spus că orice este posibil, însă „orice om care încearcă să își protejeze propria persoană din punctul de vedere al sănătății, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupție la nivelul tegumentelor sau a mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului”.

Medicii români au diagnosticat miercuri încă un bărbat cu variola maimuței. Este al treilea caz înregistrat în țara noastră. Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *