Skip to content
Politică

Dosar penal pentru Tăpălagă? A intrat în arhiva SIPA fără să fie angajat la minister

obiectiv.info

În ciuda faptului că agenda publică este ocupată zilele acestea cu alte subiecte, bomba arhivei SIPA încă nu a fost dezamorsată și riscă să producă o nouă explozie, concretizată în dosare penale.

Fostul consilier al ministrului Macovei Dan Nicolae Tăpălagă a intrat în arhiva SIPA pe 6 ianuarie 2005, dar a fost angajat de minister abia pe 17 ianuarie 2005, scrie miercuri Evenimentul Zilei, citând un răspuns primit de la Ministerul Justiției.

Mai mult: coform unor surse din Oficiul care emite certificatul ORNISS, Monica Macovei a primit pe numele său acest document abia în luna aprilie, adică la trei luni după descinderile în arhiva SIPA. Aceleași surse susțin că Dan Tăpălagă nu a avut niciodată certificat ORNISS. Ziaristul a confirmat – într-o declarație de presă – că a văzut dosare la care nu avea acces.

Cotidianul citat susține că dezvăluirile sale despre arhiva SIPA ar putea duce la deschiderea de dosare penale pentru infracțiuni care privesc siguranța statului și accesul la informații clasificate SSID. Publicația amintește că printre cei care au trecut primii pragul arhivei (cu mari semne de întrebare legate de respectarea legislației) se află fostul ministru Monica Macovei și jurnalistul Dan Tăpălagă. Cei doi nu aveau certificate de la ORNISS (Oficiul Registrului Naţional pentru Informaţii Secrete de Stat) și – mai mult – Dan Tăpălagă nu era angajat al ministerului la acea dată.

Chiar în prima zi de mandat, pe 6 ianuarie 2005, proaspătul ministru al Justiției, Monica Macovei, a fost cea care a intrat în arhiva Serviciului Intern de Protecție și Anticorupție împreună cu jurnalistul Dan Tăpălagă. Ofițerii SIPA care i-au însoțit au solicitat atunci certificate ORNISS pentru ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *